Közigazgatás

switch to digital
Forrás: ITB

Salgótarjánban folytatódik a Digitális Közösség Program

A digitális világban való aktív részvételhez tudást, képességet és lehetőséget kínáló programot idén ősz elejével a nógrádi megyeszékhelyre is kiterjesztik – jelentette be Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár 2014. március 18-án, Miskolcon abból az alkalomból, hogy az elsők között sikeresen pályázóknak átadták a Digitális Közösség Programban elnyert eszközöket.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Digitális Közösség Program, a Programiroda ugyanis feldolgozta és kiértékelte a miskolci lakhellyel rendelkező lakosok pályázatait. A tartalmi és formai követelményeknek megfelelő pályázatokat leadó állampolgárokat a múlt hét folyamán több csatornán keresztül is értesítették az elbírálás kedvező eredményéről. Az Európai Unióban is egyedülálló projekt nyertesei e héttől kezdődően kapnak telefonos tájékoztatást az átvétel időpontjáról. Hiánypótlásra mindössze a pályázatok huszada esetében van szükség.

A Digitális Közösség Program első, miskolci szakaszában tízezernél is több laptopot adnak át várhatóan legkésőbb június végéig, egy rövid eszközismertetővel egybekötve. A programba mások mellett álláskeresők, kisgyermekes anyukák, nyugdíjasok, diákok és megváltozott munkaképességűek kerültek be. A novemberben elindított pilot projekt célja, hogy hozzájáruljon az esélyegyenlőség megteremtéséhez, az életminőség javításához, és az érintett terület felzárkóztatásával az ország versenyképességének növeléséhez. Ennek érdekében a kormány a borsodi megyeszékhelyen és a miskolci járásban összesen 17 ezer laptopot juttat el az arra rászorulókhoz, és térítésmentes oktatást biztosít a digitális írástudatlanok és az alacsony szintű digitális írástudással rendelkező személyek számára.

Vályi-Nagy Vilmos elmondta: A program nyertesei számára a kapott eszközök és az oktatás révén könnyebbé válhatnak a mindennapok, például elektronikusan vásárolhatnak vagy intézhetik az ügyeiket. A nehezebb körülmények között élő családok is bekapcsolódhatnak a digitális közösségbe, és így hozzáférhetnek olyan információkhoz a világhálón, amelyek segítik őket az álláskeresésben, az önképzésben, a kapcsolattartásban. A digitális írástudatlanság felszámolását támogatja a kormány szélessáv-fejlesztési programja is, amelynek köszönhetően 2018-ra mindegy magyar háztartásban hozzáférhető lesz a legalább 30 mbit/sec-os sebességű hálózat.