Közigazgatás

Felső díjkorlát van (Forrás:http://www.dreamstime.com)
Felső díjkorlát van (Forrás:http://www.dreamstime.com)
Forrás: http://www.dreamstime.com

Vége az európai roamingnak

Elsöprő többséggel megszavazta az Európai Parlament azt az átfogó távközlési reformcsomagot, mely eltörli az EU-n belüli a külföldi mobilhasználat extra költségeit. Az európai csúcspolitika évek óta küzd a nemzetközi mobilkommunikációs költségek lefaragásáért, majdnem tíz év kellett, mire a terv végül – csaknem teljesen – megvalósult.

Végleg eltörli a külföldről hazatelefonálás felárát az Európai Unió tagállamain belül az a jogszabály, melyet ma elsöprő többséggel szavazott meg a nemzetközösség döntéshozó szerve, az Európai Parlament. Az európai távközlést gyökeresen átalakító reformcsomag a sokadik evolúciója annak a jogszabályi háttérnek, mely először 2007-ben kötelezte a mobilszolgáltatókat arra, hogy csökkentsék a roamingköltségeket a nemzetközösség tagállamain belül. Az új reformcsomagnak köszönhetően jövő év végétől a belföldi és külföldi használat díjai közt nem lehet különbség, mind a hang- és SMS-, mind pedig az adatforgalmat illetően.

A roamingdíjak teljes eltörlésének tervezett dátuma a most elfogadott jogszabály szerint 2015. december 15. Ezt követően egyetlen, az EU-n belül működő mobilszolgáltató sem számolhatna fel extra költséget a tagállamokon belüli telefonálásért, SMS-küldésért és adatforgalomért. A sokat vitatott reformcsomagot Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális portfólióért felelős biztosa terjesztette elő tavaly szeptemberben, többször is hangsúlyozva, hogy a csomag mielőbbi elfogadása elemi érdeke a versenytársaktól egyre inkább leszakadó nemzetközösségnek.