Közigazgatás

GSM-R
Forrás: ITB

Sínen van a GSM-R projekt

Szerződést kötött a NISZ Zrt. a Kapsch CarrierCom Kft. és az MVM Ovit Zrt. közös ajánlattevőkkel a GSM-R projekt keretében.

2013. november 14-én a Magyar Állam nevében szerződést kötött a NISZ Zrt. az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő Kapsch CarrierCom Kft. és az MVM Ovit Zrt. közös ajánlattevőkkel a GSM-R rendszer megvalósítására. A projekt célja, hogy megteremtse a nemzetközi vasúti forgalom interoperabilitását, valamint növelje a közlekedés biztonságát és hatékonyságát.

A 14 milliárd forint értékű megállapodás révén 2015. december 31–ig 905 km hosszúságú vasúti vonalszakaszon és a hozzá kapcsolódó mintegy 30 km egyéb vasúti pályán épülhet ki a GSM-R rendszer.

A GSM-R (Global System for Mobile Communications – Railway) egy GSM technológián alapuló, vasúti vezeték nélküli kommunikációs hálózat. Ez teszi lehetővé a biztosítóberendezések és a vasúti járművek közötti adatkommunikációt, valamint a szabványos, hang alapú összeköttetéseket a vasúti kiszolgáló személyzet számára.

Az EU jelentős támogatásokkal igyekszik ösztönözni a GSM-R kiépítését a kelet-európai országokban; a rendszerrel növekszik a vasúti biztonság és jelentősen lecsökken a menetidő is.