Közigazgatás

Innov_dij_web_MTI.jpg
Forrás: MTI
Huszonnyolcadszor ítélték oda

A patológia Teslája nyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat

Huszonnyolcadik alkalommal került átadásra a Magyar Innovációs Nagydíj kedden. A nagy presztízsű díj most is méltó gazdájára talált, de az Informatika Innovációs, az Ipari Innovációs és az Alapkutatástól a Piacig díj is kiosztásra került, ahogy a díjcsokor többi eleme is.

A 2019-es Magyar Innovációs Nagydíjat a 3DHISTECH Kft. kapta a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért. Ezutóbbi az optikaimikroszkóp-alapú patológiai szövettani diagnosztika úttörő, paradigmaváltó módszere és alkalmazásfejlesztése. Belföldön, illetve külföldön csaknem 50 helyen talált vevőre, ami 2019-ben a 3DHISTECH Kft. 3 milliárd forintos bevétel-növekedését eredményezte. Többek közt ezzel a készülékkel vizsgálták meg a Vuhanban a koronavírust is, de a legnagyobb hazai kórházakban és nemzetközi laborokban is jelen van a rendszer, a szövettan digitalizációjának alapja.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019-es Ipari Innovációs Díjában a BorsodChem Zrt. részesült az MDI poliuretán alapanyag gyártási folyamatának komplex fejlesztéséért.

Az ITM 2019. évi Informatikai Innovációs Díját az Oncompass Medicine Hungary Kft. nyert el az Oncompass precíziós onkológiai döntéstámogató eljárásért. A döntéstámogató rendszer képes arra, hogy támogassa az orvos munkáját azáltal, hogy a forgalomban lévő közel 1000 hatóanyagból kiválasztja azokat, amelyek célzott kezelést képesek nyújtani a beteg daganatában lévő egyedi genetikai elváltozások alapján. A mesterséges intelligencia által hajtott szoftver komoly áttörést hozhat a rákgyógyításban.

A NKFIH „Alapkutatástól a piacig” Innovációs Díját a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. kapta az élvonalbeli idegtudományi kutatások céljára kifejlesztett világszínvonalú magyar mikroszkópért. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke elmondta, hogy ez a díj az NKFIH által tavaly alapított elismerés.

Az Agrárminisztérium 2019-es Agrár Innovációs Díjában a Veresi Paradicsom Kft. részesült mesterséges megvilágítású, hidrokultúrás rendszerben megvalósított téli termesztésért, a tárca Környezetvédelmi Innovációs Díját pedig a ThalesNano Energy Zrt. nyerte el a H-GenieR magasnyomású laboratóriumi hidrogén generátor berendezésért.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesül a 25 éves CSALOMONR csapdacsalád újdonságaiért, a Valor Hungariae Zrt. és a Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díját pedig a Fitpuli Kft. kapta a Fitpuli tudományos alapú digitális munkahelyi egészségprogramért.

Innovációs díjak és megalakuló szervezetek
 
Megalakult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

A Magyar Innovációs Nagydíjat 1992-ben alapította a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), amellyel azokat a Magyarországon bejegyzett társaságokat jutalmazzák, amelyek a díjátadást megelőző évben nagy jelentőségű innovációt valósítottak meg és ennek révén kiemelkedő hasznot értek el, ezzel támogatva a gazdaság működését és a társadalom előrejutását.

A szóban forgó elismerés mellett egy komplett díjcsokor is létre jött az évek során, amelyek célja nem más, minthogy a többi jelentős innováció is elismerésre kerülhessen. Dr. Pakucs János a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, köszöntő beszédében kiemelte, hogy a Magyar Innovációs Nagydíjat eddig számtalan alkalommal egy-egy kis-és közepesvállalkozás kiváló innovációja nyerte el. Beszédében többször hangsúlyozta, hogy a Magyar Innovációs Nagydíj ma az ország legjelentősebb elismerésének számít.

 

A kormány májusban elfogadta az ITM által előterjesztett ágazati stratégiai dokumentumokat és jóváhagyást kapott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) 145 milliárd forint keretösszegű kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiája is - emlékeztetett Bódis József, hozzátéve: ennek a keretnek idén mintegy 40 százalékát, 62 milliárd forintot fizetnek ki a kutatóknak.

A MISZ korábbi tájékoztatása szerint a Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjat, valamint további hét innovációs díjat ítélt oda, ezek közül négyet később adnak át.