Közigazgatás

Scientisst_Science.jpg
Forrás: Science

A teljes kutatói életpályát lefedik az ITM új ösztöndíjpályázatai

Megnyíltak az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) idei ösztöndíjpályázatai, a program 4 milliárdos keretösszegére június 30-ig pályázhatnak az alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló hallgatók, a posztdoktorok, fiatal oktatók és kutatók. A felhívásokat az ITM és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) mint a program operatív kezelője hirdette meg a 2020/2021-es tanévre.


„Az idén ötödik alkalommal megnyitott program legfőbb célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával is erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációjának kinevelését”, hangsúlyozta Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár.
A tárca közleményében kiemelte: az ÚNKP segít a legkiválóbb oktatók és kutatók pályán tartásában, a karrierjük legtermékenyebb szakaszában lévő alkotó egyéniségek és intézményeik motiválásában. A doktorvárományosok és posztdoktorok számára célzottan meghirdetett új pályázati kategóriával kiegészülve a program immár a kutatói életpálya minden szakaszára kiterjedő finanszírozást nyújt. Az ÚNKP 4 milliárd forintos teljes keretösszegéből idén várhatóan több mint kétezren jutnak majd támogatáshoz.

Az elnyerhető ösztöndíjak futamideje kategóriánként változik, 5-12 hónap között lehet. A nyertes pályázók kategóriától függően havonta legalább 100 ezer, legfeljebb 200 ezer forint nettó támogatásban részesülnek, ezen felül az őket fogadó egyetemek a saját pályázóik által elnyert ösztöndíjak 40 százalékának megfelelő kutatási-működési támogatást kapnak. A 2016-ban indított program történetében eddig összesen több mint 6600 ösztöndíjat ítéltek oda.

A program hat konstrukciót tartalmaz:
Felsőoktatási Alapképzés Mesterképzés és
Hallgatói Kutatói Ösztöndíj Pályázat, ezek együttes keretösszege 600 millió forint,
Felsőoktatási Doktori Hallgatói Kutatói Ösztöndíj (1 milliárd forint)
„Tudománnyal fel!” Felsőoktatási Doktorvárományosi és  Posztdoktori Kutatói Ösztöndíj, ezek együttes keretösszege 832 millió forint,
„Bolyai+” Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj, 1,4 milliárd forint,
„Tehetséggel fel!” Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíj 168 millió forint.

Pályázatot adhatnak be azok az egyetemi hallgatók, doktorjelöltek, doktorvárományosok, posztdoktorok, fiatal oktatók és kutatók, akik a programban részt vevő 25 felsőoktatási intézmény bármelyikében eredményes kutatói-alkotói tevékenységet folytatnak. A dokumentumokat minden esetben az érintett felsőoktatási intézményhez kell benyújtani, idén először kizárólag elektronikus úton.

A pályázati kiírások az Új Nemzeti Kiválóság Program honlapján érhetőek el.