Közigazgatás

Beruházás fenntartása
Forrás: ITB

Fent kell tartani a magyar cégek beruházási kedvét

A megváltozott világgazdasági környezetben fontos fenntartani a magyar vállalkozások beruházási kedvét, hangsúlyozta György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön a kamarával közösen szervezett országos roadshow sajtótájékoztatóján.

A Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), az ITM és a területi kamarák együttműködésében szervezett programsorozat a szakpolitikai egyeztetést szolgálta a hazai kkv-szektorral a vállalati igényekről a 2021-2027. évek uniós forrásainak felhasználásában. György László elmondta, a magyar gazdaság, a magyar ipar kapacitásai, vállalkozásai versenyképesek a nemzetközi térben, és mindent elkövetnek azért, hogy ez megmaradjon, a technológiaváltó, iparfejlesztő támogatásokkal pedig tovább erősödjön. Ezzel biztosítható, hogy Magyarország, a magyar gazdaság, a magyar családok a világgazdasági átalakulás nyertesévé váljanak.

György László beszámolt arról, az idei roadshow-n 500 vállalkozóval találkoztak személyesen, és konzultáltak arról, hogy a cégek szerint mit képviseljen a kormány az uniós tárgyalásokon, hiszen a 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban soha nem látott összegű forrás várható.

Az ITM államtitkára a konzultáció tapasztalataival kapcsolatban elmondta, a vállalkozások a 2014-2020-as időszakot eredményesnek minősítették, ugyanakkor kérték a pályázati bürokrácia, az ahhoz kapcsolódó költségek csökkentését, és széles vállalkozói kört elérő pályázatokat szeretnének.

A tárca a magyar, high-tech és zöld pályázati konstrukciót már ennek figyelembe vételével hirdette meg, előtérbe helyezte a beruházási szemléletet, kevesebb adminisztrációt kért, és a vállalkozók széles körét éri el, a támogatási összeget pedig azonnal odaadják, ami először hitelként funkcionál, és a pályázati feltételek teljesülésével alakul át vissza nem térítendő támogatássá.

György László kitért arra, hogy a növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat is támogatják a 2021-2027-es ciklusban, és segítik a vállalkozásoknál a munkaerőképesség fejlesztését.