Közigazgatás

digitalizáció
Forrás: ITB

Fokozni kell a hazai cégek digitalizációját

A magyar cégeknek erősíteniük kell a digitalizációt, amihez az állam segítséget nyújt a következő években, mondta Kelemen Csaba, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője a Modern Vállalkozások Programban rendezett online konferencián.

A következő évekre készül a Nemzeti Digitalizációs Stratégia, amely négy pillérre - digitális infrastruktúra, digitális kompetencia, digitális gazdaság, digitális állam - épül. A digitális gazdaság vonatkozik azokra a cégekre, amelyek jelenleg még tartózkodnak, vagy távol vannak a digitális megoldások használatától.

Uniós felmérés szerint a magyar vállalatok korlátozott mértékben alkalmazzák a digitális technológiákat. Ezen a helyzeten javíthatnak Kelemen Csaba szerint az uniós forrás felhasználásával megvalósuló Modern Vállalkozások Programhoz, illetve a Programozd a jövőd! projekthez kapcsolódó pályázati konstrukciók.

A Modern Vállalkozások Programban egyebek közt ösztönzik a cégeket arra, hogy minél több hozzáadott értékű szoftvert vezessenek be, mert ez komoly versenyképességi tényező, a Programozd a jövőd! projekt pedig a szoftver- és IT-mérnökök számának növelését segíti a magyar vállalatoknál.