Közigazgatás

kiberkatona biztonság soldier cyberwar kiberháború
Forrás: ITB

Fontos szerepünk van a kiberbiztonságban

Hazánk rendezi a Közép-európai Kiberbiztonsági Platform első gyakorlatát 2014 májusában.

Köszönhetően a magyar szakemberek kiemelkedő tudásának és tapasztalatának a kibervédelmi gyakorlatok tervezésében, a Közép-európai Kiberbiztonsági Platform első közös kibervédelmi gyakorlatát hazánk látja majd vendégül. A 2014 májusában Budapesten megrendezendő eseményt főtervezőként is jegyzi Magyarország; magyar szakemberek irányításával tervezik és bonyolítják majd le.

Többek között erről is született megállapodás a december 18-19. között Prágában a V4 országok és Ausztria részvételével megrendezett a Közép-európai Kiberbiztonsági Platform (Central European Cyber Security Platform, CECSP) elnevezésű konferencián.  A Platform létrehozásával Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Ausztria azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a kibervédelem területén az információk, a legjobb gyakorlatok, módszerek megosztásával segítik egymást a jövőben, a kiberfenyegetések leküzdésében.

A résztvevő országok felelős szervezetei közös kibervédelmi gyakorlatok, technikai megoldások és speciális képzések fejlesztésével operatív szintre emelhetik a jövőben a kibervédelmi együttműködést. Mindez a jövő közös feladatait alapozza meg a világméretű vírus- és hekker támadások elleni munkában.

2014 júniusáig Magyarország a V4 soros elnöke, így a soros elnökség eredményességét is segíthetik a most kötött együttműködések a kibervédelem közép-európai megerősítésében.