Közigazgatás

mobilhalozat
Forrás: LinkedIn

Kiemelt beruházássá minősítette a hazai mobilhálózat-fejlesztéseket a kormány

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a 484/2017. (XII. 28.) rendelettel a magyarországi távközlési szolgáltatók nagy sebességű mobil hírközlési (4G, 4G+, 5G) hálózatfejlesztési beruházásait a kormány.

A Digitális Jólét Programban (DJP) a fejlesztések kiindulópontja a megfelelő színvonalú digitális infrastruktúra kiépítése, ami nélkülözhetetlen feltétel mind a digitális gazdaság, mind a polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciáinak fejlesztéséhez, mind pedig az állami digitális szolgáltatások elterjedéséhez.

A kormány mostani döntése komoly szabályozási előnyt jelent a fejlesztésekhez, amivel hazánk erősíteni tudja a mobilinternet infrastruktúra fejlettsége területén eddig elért kedvező pozícióját. Az elmúlt két évben Magyarország a vezetékes internethálózat színvonala alapján az Európai Unió országainak legfejlettebb első harmadába került, míg a mobil adatátviteli, azaz mobilinternet hálózatunk fejlettsége tekintetében a világ első öt országa között vagyunk.

Több nagyléptékű infrastruktúra-fejlesztési program indult el az elmúlt időszakban. A közös európai uniós elhatározás alapján elindított Szupergyors Internet Program keretében hazánkban - az európai céldátumot két évvel megelőzve - 2018 végére minden háztartásba, közintézménybe, céghez elér a szupergyors, legalább 30 Mbps adatátviteli sebességű internetszolgáltatás. 2018 végéig minden magyar településen, legalább egy közintézményben és közterületen lehetővé teszik a hozzáférést az ingyenes szélessávú wifi-szolgáltatáshoz. Nagy ütemben halad az állami, a kormányzati célú hálózat, vagyis a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) fejlesztése, illetve a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) továbbfejlesztése is, utóbbi a teljes magyarországi kutatási, oktatási és közgyűjteményi intézményrendszer számára biztosít integrált országos hálózati infrastruktúrát és szolgáltatásokat.

A most megjelent kormányrendelet a szolgáltatók 4G, 4G+ és 5G szélessávú mobilhálózati infrastruktúra beruházásait nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokká nyilvánítja a még gyorsabb és hatékonyabb munkavégzés érdekében. A beruházások révén kiépülő 4G mobilhálózat infrastrukturális alapját képezi majd közeljövőbeli ötödik generációs (5G) mobilhálózatok fejlesztésének is.

A digitalizáció jelenti a következő évtized legnagyobb gazdaságfejlesztési programját. A cél az, hogy Magyarország digitális fejlettségben a 2020-as évek elejére az Európai Unió tíz legfejlettebb tagállamához tartozzon.