Közigazgatás

A fal sem állítja meg a globális krízist     (foto:mccombs.utexas.edu)
A fal sem állítja meg a globális krízist (foto:mccombs.utexas.edu)
Forrás: mccombs.utexas.edu

Lebontaná a Nagy Tűzfalat az USA

Az elmúlt hónapok növekvő Kína ellenes hangulatának tetőzéseként az Egyesült Államok nyílt támadást intézett a kínai internetforgalmat kontroll alatt tartó cenzúra és a Nagy Tűzfal ellen.

Úgy tűnik az amerikai kormányzat cselekvésre szánta el magát a kínai helyzettel kapcsolatban. Az ázsiai ország folyamatosan emberi jogi és kereskedelmi szervezetek kritikájának kereszttüzében van a tartalomszolgáltatással és kereskedelemmel kapcsolatos politikája miatt. Az Egyesült Államok most ahelyett, hogy ismét emberi jogi szempontok alapján kritizálná és támadná Kínát inkább a WTO-hoz fordult panaszával. Habár a lépés inkább szimbolikus, mint valódi fenyegetés, jól mutatja, az Egyesült Államok döntéshozói új irányba terelik az eddigi kilátástalan harcot. Ron Kirk amerikai kereskedelmi megbízott arra szólította fel a kínai hatóságokat, hogy nyilatkozzanak a jelenlegi cenzúrázási szabályokról és folyamatokról. A kereskedelmi megbízott a WTO szabályaira hivatkozott, melynek Kína tagja, és amely szerint a külföldi oldalak blokkolásával a tagállam üzleti hátrányt okoz a vele kapcsolatban álló országokkal.

Vannak akik együttműködnek (forrás: chinaventurenews.com)
Vannak akik együttműködnek (forrás: chinaventurenews.com)

A kínai külügyminisztérium válasza nem váratott sokat magára, az intézmény szóvivője, Jiang Yu hivatalos nyilatkozatban úgy fogalmazott, szerencsétlennek tartja, hogy egyesek az internetes szabadság ügyét használják fel arra, hogy más országok belügyeibe beleszóljanak. Az amerikai érvelés szerint a kínai internetcenzúra hatalmas üzleti károkat okoz, hiszen a vállalatok nem tudják mikor, miért és milyen szempontok alapján akadályozzák meg a hozzáférést oldalaikhoz a kínai netezők számára. Az Egyesült Államok 25 kérdésre várja Kína válaszát, többek között olyan témákban, mint ki és mi alapján dönti el, mely oldalak vagy tartalmak kerülnek tiltólistára, illetve olyan kérdésekre is keresik a választ, hogy ha egy cég úgy gondolja igazságtalanul vagy tévedésből került a listára kihez fordulhat panaszával.

A panasz első lépése lehet egy hosszas WTO eljárásnak, ami akár azzal is járhat, hogy Kínát kereskedelmi szankciókkal sújtják, amíg nem tesz eleget a szervezet kéréseinek. Hogy a lépés mennyiben befolyásolja majd a jelenlegi kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokat egyelőre nem világos, hiszen számos amerikai cég áll üzleti kapcsolatban az ázsiai országgal. Ezek a kapcsolatok olykor nem feszültségektől mentesek és sok kritika éri őket, amiatt, hogy a kínai hatóságokkal együttműködve a cégek hozzájárulnak az emberi szabadságjogok megsértéséhez. A nyilatkozat arról sem ejtett szót, hogy egy WTO vizsgálat kezdeményezésén kívül kíván-e bármit tenni az Egyesült Államok.

Az USA hatalmasat nyerhet a Nagy Tűzfal lebontásával, internetforgalma és ezáltal a hirdetési és kereskedelmi bevételek is nőhetnek ám az ország leginkább Kínában gyártatja és onnan importálja kereskedelmi termékeinek jó részét és egy esetleges korlátozás hatalmas károkat okozhatna a helyi cégeknek is.