Közigazgatás

doctorandus.jpg
Forrás: airsssociation.org
Kooperatív doktori program

Működjenek együtt a cégek és a kutatók!

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Kooperatív Doktori Programjában a vállalatok és a doktori fokozatot megszerezni kívánó kutatók közötti együttműködést támogatják. A remény, hogy sokkal több gyakorlati kérdésre születik konkrét válasz, akár egy szabadalom formájában is.

A Kooperatív Doktori Program célja, hogy a vállalatok és a doktori fokozatot elérni tervező kutatók között szorosabb együttműködés alakuljon ki, ezért ebben a programban 100 olyan jelölt támogatására van lehetőség, akik kutatási eredménye közvetlenül is hasznosítható a vállalkozások számára – ismertette a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese, Szabó István zárt körű budapesti sajtórendezvényen Ezzel az NKFIH a vállalatok kérésére reagál, hiszen az elmúlt 5-6 évben a cégek részéről megerősödött a tudományos fokozatú kolléga iránti igény.

A szabadalom is publikációnak számít

Ezért is dolgozták ki és idén kísérleti jelleggel alkalmazzák azt a lehetőséget, hogy a tudományos publikációba a szabadalmak bejegyzése is beszámítson. Hiszen a kutatók érdeke a publikálás, a vállalatokat viszont a gyakorlatban hasznosítható szabadalmak érdeklik – a döntéssel a kutatókat érdekeltté teszik a vállalatok számára fontos szabadalmak kidolgozására.

A programmal a gazdasági területeken folyó tudományos munka is megerősödik Greiner István szerint, aki a programot koordináló bizottság tagja és egyben a Richter Gedeon kutatási igazgatója is. A cégeknél dolgozó kutatók szakmai fejlődésének ugyanis az volt a gátja, hogy munka mellett nem jutott idejük a minőségi publikálásra is. A program keretén belül azonban ez egyszerűbb és támogatott lett egyaránt, miközben a felsőoktatás és az ipar együttműködése is javul.

11 milliárd forint támogatás

A program egyik lépcsője a NKFIH által meghirdetett alapkutatási pályázatoknak, melynek eredményeit augusztus 31-én ismertették: az Országos Tudományok Kutatási Alapprogramok pályázati konstrukciókban három kategóriában született eredmény, így több mint 320 kutató és kutatócsoport csaknem 11 milliárd forint támogatást kapott.

A posztdoktori és a fiatal kutatói kiválósági program idén a kutatói életpályájuk elején állók számára biztosított 4,9 milliárd forint támogatást. A támogatói döntés szerint az előbbiben 64, utóbbiban 99 fiatal kutató számára nyílik lehetőség hároméves posztdoktori foglalkoztatás megkezdésére, valamint önálló kutatási projekt elindításra. A tapasztaltabb kutatók és az általuk vezetett kutatócsoportok külön kutatási témapályázati felhívás keretében pályázhattak. A hazai kutatóhelyek alapkutatási témapályázatainak kategóriájában 667 beérkezett pályázatból 164 projekt indulhat el, összesen 6,1 milliárd forint támogatással.