Közigazgatás

kína_cpu_címlap
Forrás: www.enduringamerica.com

Oldalak ezreit tiltotta le Kína

Egy, a hamis hírek terjesztését visszaszorító és szankcionáló akció keretében 6600 oldalt töröltetett a kínai kormány. Az akció fókusza az üzleti oldalakra koncentrált, de többek véleménye szerint politikai üzenete is van a dolognak.

Több mint 6000 oldalt tiltatott le a kínai kormány internetes propagandáért felelős szervezete az elmúlt héten, annak érdekében, hogy megakadályozza a hamis hírek terjesztését. A hivatalos indoklás szerint az akció azokra az oldalakra koncentrált, amelyek üzleti ellenfeleikről terjesztettek tévinformációkat saját pozíciójuk megerősítése érdekében. A kínai piacon nem ismeretlen jelenség a rágalmak terjesztése, az egyik legismertebb ügyben a Mengniu nevű tejipari céget büntették meg, mivel konkurenseiről azt terjesztette, termékeik korai szexuális érést okoznak gyerekeknél. A Kínai Kommunista Párt lapjában megjelent beszámoló szerint számos olyan oldalt és céget zártak be, amelyek üzletszerűen terjesztettek rágalmakat, illetve amelyek azzal foglalkoztak, hogy a megbízóikról közölt negatív híreket eltávolítsák vagy cáfolják. A kormányhivatalok szerint az akció célja, a hamis és félrevezető információk eltávolítása és az azokat terjesztők megbüntetése. A nyilatkozat kiadása után több blogger is megjegyezte, hogy bizakodva várják a Központi Propagandairoda bezárását. A trollkommandók eddig is sok kárt okoztak a kínai piacon, állítja Bill Bishop Kína szakértő blogján, aki szerint az internetes cégeknek eddig is megvolt a eszköze a tartalmak szűrésére a politikai cenzúra miatt, így talán itt az ideje a jó ügy érdekében bevetni azokat. Kínában azonban nagy kultúrája van a rémhírek terjesztésének, így véleménye szerint a mostani eset nem fog sok eredményt hozni, legalábbis nem rövidtávon.


Tienha-1A: ebben még nem kínai processzorok dolgoznak
Tienha-1A: ebben még nem kínai processzorok dolgoznak
Persze nem teljesen politikamentes az internet megtisztításáért folytatott harc, az említett oldalak mellett a kínai kormányzat számos mikroblog bejegyzést és fiókot is töröltetett, nem kis felháborodást váltva ki a felhasználókból. Mindkét nagy kínai mikroblogszolgáltatót, a Sinát és a Tencentet is felkeresték a kormányzó párt politikai bizottságának tagjai, annak érdekében, hogy nagyobb együttműködésre ösztönözzék őket. A kormány április óta próbálja ellenőrzése alá vonni az egyre népszerűbb mikroblog szolgáltatókat, eddig úgy tűnik sikertelenül.

A mostani lépések is heves indulatokat váltottak ki a felhasználók között, akik a szolgáltatók szervilizmusát is kifogásolták. Idén két olyan esemény is volt, amely sikerrel tört át a kínai cenzúrán, egy Vencsou melletti vonatbaleset és egy vegyszerüzem elleni daliai tüntetés esetén olyan sok bejegyzés keletkezett, amit a cenzorok már képtelenek voltak kezelni, illetve időben törölni.

A híreket kommentáló források mind jelezték, a kormány erőfeszítései dícséretesek, hiszen a rágalmazások valódi problémát jelentenek a kínai gazdaságnak, ám nyilvánvaló, hogy a kommunista pártnak hátsó, politikai szándékai is vannak az akcióval.