Kerekes Pál

Kerekes Pál
Forrás: Kerekes pal

Fejcsóválással, haragosan az e-könyvről

Sokat és sokan dicsérik az e-könyvet. Nem ritka azonban a negatív vélemény sem. Ezeket is érdemes átnézni és felidézni, ha színvonalas, megalapozott véleményről van szó, és nem piff-puff hőzöngésről. Mert gyakran az is előfordul, a nyomtatott könyv fogadatlan prókátoraitól.

A papírra tett művek örökbecsűek a maguk megjelenési formájukban. Ezt nem lehet elvitatni. Az e-könyvek nem a print kiadványok helyett, hanem amellett élnek, fejlődnek. A két megjelenési forma egymást kiegészíti, egymást erősíti.

De mit írnak az e-book ellenzők? Lássunk egy példát.

Nagy hatású írás a tárgykörben Jonathan Franzen megszólalása. A sikeres amerikai író egyenesen a társadalomra károsnak minősítette a digitális köteteket. Szerinte a fogyasztók rászoktak arra a gondolkodásra, miszerint nekik a legújabb technológiára van szükségük. Ez szűrődik át az olvasáskultúrába, semmi mást nem jelentenek az e-book eladási statisztikák.

Franzen úgy gondolja, hogy egy igazi könyvmoly olvasási élményéhez mindig társul az állandóság érzete. „Minden más, ami körülvesz, mulandó” - mondja az ünnepelt szerző -, de a nyomtatott írás kézzelfogható, sosem változik és állandóan itt lesz nekünk. Amikor könyvet olvasok, egy kézzelfogható tárgyat fogok a kezemben adott időben és adott helyen. Egy képernyőn a szöveget mindig olyannak látom, amit egy mozdulattal ki lehet törölni, meg lehet változtatni, odébb lehet költöztetni. Egy olyan könyvmolynak, mint én, ez túlságosan futólagos, romlékony.”

Lehet, hogy ez nem is a digitális publikálás, hanem a fogyasztás kritikája? Ide kapcsolódik: miért az e-book-kal van baj, miért nem azzal a szemlélettel, amely ugyan papíron, de irdatlan mennyiségben küldi piacra az igénytelen, ócska műveket? Arról sem az e-könyv tehet, hogy a könyvesbolti sikerlisták elején tényregények, celeb-szakácskönyvek, szingli-történetek állnak. Sőt, itt kell megemlíteni, hogy az e-könyves top-lajstomok vezető helyeit éppen a klasszikusok, maradandó könyv-értékek foglalják el. (Igaz, ebben az is szerepet játszik, hogy elektronikusan elérhető alkotások ma döntő mértékben azok a művek, amelyeknek lejárt a szerzői jogi védelme, tehát szükségszerűen átmentek az idő rostáján.)

A PaidContent is érdekes beszámolót közöl. Egy kutatás szerint a 2009. év óta legalább negyven százalékkal nőtt azok száma, akik egyáltalán nem tervezik e-reader eszköz vásárlását. (Más kérdés, hogy a tényszámok mást mutatnak. Az e-könyv-olvasó gépezet, vagy annak tekintett táblagépek népszerűsége ugrásszerű emelkedést mutat, szinte nincs olyan előzetes várakozás, amit ne múlnának felül a vásárlások).

A felmérés készítői rá is kérdeznek, miért hanyatlott az érdeklődésük a válaszadóknak az e-könyv-olvasó iránt. Három okot adtak meg:


  • Igazából nem érzékelhető az e-book előnye a nyomtatott könyvvel szemben. Az e-book vitathatatlan kényelmessége nem ellensúlyozza a nyomtatott kiadványok kulturális hagyományokhoz kötött bensőségességét: a térhatású oldalakat, a tapintható és esztétikus könyvtest magával ragadó vonzását.

  • Képernyő fáradtság: a nyomtatott könyv pihenést jelent ahhoz képest, hogy a munkájuk során az emberek egész nap képernyő előtt ülnek.

  • A könyvbarátok nem tudnak lemondani a felfedezés élményéről, amit igazából a könyvesboltban élnek át. A sok élénk borító hívogató színei között, a maga fizikai valójában szeretnek választani könyvet az olvasók.


Magyar vonatkozásban ehhez az utolsó ponthoz még hozzá lehet tenni, hogy nemcsak a könyvek közötti járkálást, hanem a kellemes kávézást is lehet élvezni manapság a nagy könyvesboltokban. Míg a plázák presszóiban a harsogó zene nyomasztja a vendéget, néhány méterrel odébb a könyváruházak kávé-sarkaiban csönd uralkodik.