Security

hackergal2
Forrás: MaticaGames
Évértékelő és piaci előrejelzés

Duplázás 2015-ben

Nemcsak a pénzintézetek, hanem minden cég és család mindennapjainak részévé kell váljon az IT-biztonsági kockázat folyamatos értékelése

Sikeres pénzügyi évet zárt a QUADRON: megduplázta 2014-es árbevételét 1,2 milliárd forintra. A cég profitabilitása is 50 százalékkal nőtt, megtartva növekedési lendületét.

Az árbevétel mellett az alkalmazotti létszám is bővült: a 2014-ben 6 fővel indult, IT-biztonságra szakosodott startup-vállalkozás tavaly 20 főre bővülve nyújt tanácsadói szolgáltatást. A sikeres eredményekhez hozzájárult, hogy 2015-ben a Közel-Keleten számos projektet nyertek el az államigazgatási, pénzügyi és telekommunikációs szektorban.

Harold Teasdale alapító-ügyvezető, QUADRON
Harold Teasdale alapító-ügyvezető, QUADRON
„A kezdet kezdetén jó alapot teremtettünk meg a növekedéshez, hiánypótló szolgáltatásaink szükségességét a piac mára visszaigazolta. Az árbevétel, az alkalmazotti létszám és a szakértelem révén mostanra a QUADRON megkerülhetetlen piaci szereplővé vált. Cégünk eddigi eredményei azt mutatják, hogy nem technológiát szállító, hanem IT-biztonsági tanácsadást végző cégként az információbiztonsági beruházások életciklusának bármely fázisába sikerrel be tudunk kapcsolódni. 2016-ban radikális beruházásokat tervezünk, jelenleg egy olyan kibervédelmi központ létrehozásán dolgozunk, amely lehetővé teszi ügyfeleink felügyeleti és biztonsági rendszereinek, felügyeletét menedzsmentjét” – nyilatkozott a célkitűzésekről és sikerekről a QUADRON alapító-ügyvezetője, Harold Teasdale.

Előrejelzések
Sok tényező előre látható idén az IT-biztonság területén. Exponenciálisan növekszik majd a digitális incidensek száma, nagy komplexitású, célzott támadások várhatóak. Pontosan látható azoknak a szoftvereknek és verzióknak a listája, amelyek 2016-ban kerülnek „End-of-Life” kategóriába, azaz amikor a gyártó már nem ad sem támogatást, sem javító patch-eket az adott kódhoz.
Meglátásunk szerint ezek a rendszerek (például az Internet Explorer 10, a Windows 8, a Cisco MARS) könnyű célponttá válhatnak idén. Az előző évben beindult „wearables”, azaz hordható elektronikai termékek piaci trendje 2016-ban beépül a mindennapjainkba, legyen szó az Apple Watch-ról, fitnesz-karkötőkről, automatizált inzulin-adagolókról, viselhető kamerákról vagy „okos” ruhákról. Csak remélni tudjuk, hogy az általuk folyamatosan gyűjtött személyes adatokat mindenki képes lesz biztonságban tartani. A hordható eszközök mellett a statisztikák szerint több 100 milliónyi új IoT-eszköz fog a világhálóhoz csatlakozni.

A legalattomosabb változás 2016-ban a támadások természetében fog bekövetkezni. A támadások elsődleges célja eddig főleg az adatok eltulajdonítása vagy megsemmisítése volt, ezzel szemben az új generációs támadások már az adatok és adatfolyamok manipulációját veszik célkeresztbe. Ezzel a technikával nemcsak megkárosítani lesznek képesek a támadók a vállalatokat, hanem ellehetetleníteni azokat, sőt akár teljes üzemleállást elérhetnek.

Reményeink szerint a kockázati felmérés állandó és szerves részévé válik nemcsak a pénzintézetek és a 2013/L-es törvény által 5-ös biztonsági kategóriába sorolt állami vállalatok működésének, hanem beépül minden vállalat és család életébe is.

Az informatikai biztonságnak nagyobb szerepe lesz, mint valaha, vertikumtól és vállalatmérettől függetlenül. A legtöbb vállalat belátta már, hogy csupán a technológiai védekezés abszolút idejétmúlt – nem remélhetnek védettséget egy újabb, következő generációs védelmi eszköz beszerzésétől.