Security

zsarolas
Forrás: noeljesse.com
IT-biztonsági jelentés

Zsarolás, kiberkémkedés és célzott támadások – ezek voltak 2015 IT-biztonsági trendjei

Közzétette éves biztonsági összefoglalóját a Trend Micro. A kutatás megerősíti, hogy a támadók egyre vakmerőbb és okosabb módszereket, támadási irányokat találnak kiberkémkedési akcióikhoz és kiberbűnözői tevékenységeikhez világszerte.

A dokumentum, amely 2015 legkomolyabb biztonsági incidenseit elemzi, a „Setting the Stage: Landscape Shifts Dictate Future Threat Response Strategies” (Új hadszíntér: A környezet változásai határozzák meg a jövő fenyegetés-elhárítási stratégiáját) címet kapta.
Raimund Genes
Raimund Genes
„2015-ös megfigyeléseink is azt igazolták, hogy a hagyományos módszerek már nem elegendőek az adatok és eszközök védelméhez. Át kell őket értékelni ahhoz, hogy fenntarthassuk a vállalati és a személyes biztonság legmagasabb szintjét” – mondta Raimund Genes, a Trend Micro műszaki igazgatója. „Az egyre gyakoribbá és kifinomultabbá váló zsarolások, kiberkémkedési esetek és célzott támadások megkövetelik, hogy a vállalatok frissítsék biztonsági stratégiáikat, és felkészüljenek a 2016-ban várható, potenciálisan még intenzívebb, rosszindulatú tevékenységek elhárítására. Ennek megvalósítása a biztonsági megoldásokkal foglalkozó közösséget is segíti a támadók próbálkozásainak megelőzésében és kivédésében.”

Az online zsarolás és a kibertámadások okozták a legnagyobb fejtörést 2015-ben: számos jelentős szervezet esett áldozatául ilyen cselekményeknek. Az Ashley Madison társkereső, a Hacking Team informatikai vállalat, az amerikai kormány személyzeti ügyekért felelős ügynöksége (Office of Personnel Management) és az Anthem egészségbiztosító csak néhány példa ezekre a nagy volumenű támadásokra, amelyek következtében több millió alkalmazott és ügyfél adatai szivárogtak ki. Tavaly az amerikai adatlopások nagy többsége (41 százaléka) különböző eszközök elvesztése miatt következett be, ezt követték a kártevő programok és a rendszerek feltörése.


A Trend Micro 2015-ös évre vonatkozó jelentésének
 további kiemelt témakörei

Pawn Storm és nulladik napi támadások Több mint 100 nulladik napi támadást fedeztek fel a Pawn Storm hosszú távú kiberkémkedési hadjárat mellett. Nulladik napi sebezhetőséget használtak ki több kiemelt szervezet ellen indított támadás során, beleértve az Egyesült Államok egyik védelmi szervezetét, egy NATO-tagország fegyveres erőit és számos külügyminisztériumot.
Sötét web (Deep Web) és alvilági tevékenységek A kiberbűnözők elkezdtek beszivárogni a sötét vagy más néven láthatatlan web mélyebb zugaiba. Minden alvilági piac tükrözi az adott hely kultúráját, tehát mindenhol az adott területen legjövedelmezőbb árucikkeket kínálják.
Az intelligens technológia veszélyei Megugrott az internetre kapcsolódó eszközök elleni támadások száma, bizonyítva azok sebezhetőségét. Aggodalomra adnak okot a Dolgok Internete (Internet of Things) egyes újításai, például az intelligens autók és vállalati okos eszközök – ahogyan azt a Trend Micro által végzett GasPot-kísérlet is igazolta.
Angler, a „biztonsági rések kiaknázásának királya” A legtöbb esetben (57,3 százalékban) az Angler Exploit Kitet alkalmazták a biztonsági rések kiaknázására, amely az Adobe Flash sebezhetőségét használta ki a kártevő programok terjesztésére. A leggyakrabban japán, amerikai és ausztráliai célpontok ellen alkalmaztak ilyen támadási módszert.
Túszul ejtett adatok A titkosított adatok visszatartása a ransomware-követelések 83 százalékát tette ki. A Cryptowall volt a leggyakrabban használt változat, amely e-mailben vagy fertőzött letöltéseken keresztül érkezett a felhasználók számítógépére.
A DRIDEX felszámolása – A hírhedt botnet felderítése és felszámolása jelentősen csökkentette az észlelések számát Amerikában. Hamarosan azonban újra emelkedést tapasztaltak, mivel a C&C- (command and control) infrastruktúra egy védett szolgáltató szerverén található, ami lényegében megakadályozza annak teljes megsemmisítését.