Security

Trend:Micro_intro
Forrás: Trend Micro
A Trend Micro tavasza

Újra Magyarországon

Megtartotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját a Trend Micro újjáalakult magyarországi képviselete. Az általános IT-biztonsági trendek mellett az előadók kitértek a jelenlegi szcénát legjobban jellemző zsaroló kártevőkre. 

Az eseményen bemutatkozott a Trend Micro magyarországi képviselete: Bárány Zsolt, a Magyarországért és Romániért felelős regionális ügyfélmenedzser, Eisler András magyarországi regionális ügyfélmenedzser és Gömbös Attila rendszermérnök. Rövid ismertetőt tartott Michał Jarski, a Kelet-Közép-Európai régió értékesítési igazgatója, és jelen volt Anna Falkowska, a Kelet-Közép-Európai régió marketingmenedzsere.

Michał Jarski, Trend Micro
Michał Jarski, Trend Micro
Michał Jarski elmondta, hogy a Japán központú, kártevők elleni védelmi termékeket fejlesztő és kínáló cég a közelmúltig inkább Távol-Keletre összpontosított, de a piaci folyamatok oda vezettek, hogy a tevékenységüket kiterjesztették Közép-Kelet-Európára is. Az egyébként mintegy 5000 fős világcég jelenlevő képviselői öt éve még nem a Trend Micrónál dolgoztak…

Leszögezte, hogy Magyarország nagyon fontos terület a számukra, amit a képviseleti szervezet ide telepítése is jelez. A trendek jellemzésére elmondta, hogy az IT-biztonság – érthetően – nem a legelső a cégek üzleti működése szempontjából. A fenyegetések professzionalizmusáról pedig feltárta, hogy a 74 százalékuk egy személyre célzott emaillel kezdődik, 90 százalékuk egyetlen eszközre irányul. A kártevőket terjesztő domének mintegy 60 százaléka csak mintegy egy óráig él.

A mai fejlett fenyegetések ellen a hagyományos módszerek semmit nem érnek. Azért sem, mert a védendő infrastruktúrák komplexek és gyorsan változnak. Ugyanezért megoldásaik nem az eszközöket figyelik hanem a felhasználók aktivitásában próbálják fellelni a rendellenességet. Ettől eltekintve a megoldások fontos eleme a Trend Micro saját, valós idejű fenyegetésinformáció-gyűjtése – amely az elosztott, online globális rendszer része.

Bárány Zsolt, Trend Micro
Bárány Zsolt, Trend Micro
Bárány Zsolt elmondta, hogy „2016-tól újra elérhetők a szoftvereink a magyarországi nagyvállalatok számára. Teljes körű portfóliót kínálunk, amely a hibrid felhők, a felhasználók, illetve a hálózatok védelméhez egyaránt magában foglalja a megfelelő megoldásokat. Az ilyen jellegű, többrétegű védelemre nagy szüksége van a vállalatoknak, hiszen folyamatosan változó, egyre összetettebb és szofisztikáltabb fenyegetésekkel kell szembenézniük, amint arra tavalyi biztonsági elemzésünk is rámutatott.” Kifejtette, hogy manapság a támadók célja a színtiszta anyagi előnyszerzés. Mostanában például 1 dollár alá süllyedt az egy hitelkártya-rekord ára, miközben az Uber- illetve Netflix-azonosítóké 4-5 dollárra emelkedett.

A támadók szakképzettségét azzal jellemezte, hogy a kiszemelt áldozat vállalat szakember-toborzó tevékenységéből következtetnek az IT-infrastruktúrájára, hogy pontosan arra tudják szabni a támadást. A támadók szakképzettségi szintje azért tud emelkedni, mert a zsaroló támadások magasan jövedelmezőek. Viszonylag kevesen fizetnek, ezért az átlag váltságdíj-követelés 200-600 dollár közé esik.

A Trend Micro hangsúlyosan ellenzi a fizetést, egyrészt, mert semmi garancia nincs arra, hogy a támadó feloldja a titkosítást, másrészt, aki fizet, érdemessé teszi magát további támadásokra. A kárelhárítás valódi eszköze az „éles” rendszertől elválasztott, rendszeres, tervezett biztonsági mentés.