Security

rio_olimpia_jegy
Forrás: rio2016.com
Rio 2016

Hogyan védjük meg magunkat az olimpiához kapcsolódó átverésektől?

Az ESET szakértőjének tanácsai arról, mi mindent kell tudnunk, mielőtt belevágunk a jegyvadászatba.

Ez az év vitathatatlanul a sportrajongók éve. Az utóbbi pár hónapban kevés eltéréssel egyik nagy sportesemény követte a másikat. Elsőként a focit élvezhették a szurkolók egy teljes hónapon át a labdarúgó-Európa-bajnokság alatt, amit a Tour de France izgalmas és gyakran drámai pillanatai követtek, míg most Rio és a nyári olimpiai játékok felé fordul a figyelem.

A biztonságról úton, útfélen érdemes gondoskodnunk: az ESET által készített rövid felmérésből kiderült, hogy a magyar felhasználók tudatosan védik adataikat utazás előtt és alatt is.Sajnos a népszerű sportesemények a csalók és bűnözők céltábláivá is váltak - olyan spam, csaló és adathalász kampányok jelentek meg, amelyeket arra dolgoztak ki, hogy kihasználják a helyszínre utazó lelkes szurkolók óvatlanságát. A 2016-os riói játékok esetében is hasonló tendencia figyelhető meg, a csalók megpróbálják a gyanútlan áldozatokat hamis online jegyértékesítésekkel átverni, amelyek következtében a szurkolók végül pénz és a játékra szóló belépő nélkül maradnak.

Az ESET szakemberei rövid útmutatóval segítenek a szurkolóknak, hogy biztonságosabban hozzájussanak a megvásárolni kívánt jegyeikhez.

1. Még a jegyvásárlás megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy mind az operációs rendszerünk, mind a szoftvereink naprakészek, illetve olyan megbízható biztonsági megoldást használunk, amely védelmet nyújt a rosszindulatú támadások ellen böngészés vagy online vásárlás közben is.

2. Ha az első feltétel teljesült, elkezdhetünk keresni olyan weboldalakat, amelyek jegyeket kínálnak az olimpiai játékokra. Sok van belőlük és nehéz kiszűrni a hamisakat, így az a legbiztosabb, ha megkeressük a hivatalos viszonteladót a hivatalos listából.

3. Ha azonban már keresgéltünk más jegyet kínáló weboldalakon, ellenőrizzük le, hogy a böngészőnkön a címsorban (ahol az URL található) szerepel-e a „zöld lakat” ikonja és a https, amely a biztonságos és a titkosított kapcsolaton keresztüli böngészést jelenti. Ha igen, ez azt jelzi, hogy a tanúsítványt a megfelelő minősítő adta ki, és az adataink védve vannak. Ha nem, akkor elképzelhető, hogy illetéktelen kezekbe kerültek.

4. A szervezők tiltják a jegyárusítást a közösségi médiában, ezért ha nem szeretnénk bajba kerülni a helyszínen, akkor ne ezen keresztül vásároljunk jegyet.

5. Ha már megvettük a jegyünket, de meggondoltuk magunkat, ne próbáljuk újra eladni, hanem használjuk a szervezők által létrehozott hivatalos rio2016.com oldalt. Itt megtalálhatunk minden szükséges instrukciót, például ha eladják a jegyünket, az árát teljes mértékben visszatérítik többletköltségek nélkül.

Ne felejtsük el, hogy rengeteg szurkoló kíváncsi a nagyszabású sporteseményekre, így ezek a kiberbűnözők kedvelt célpontjaivá váltak. Ne dőljünk be a trükkjeiknek, hanem védjük meg az eszközeinket! Használjuk a hivatalos és biztonságos csatornákat ahhoz, hogy megszerezzük a jegyeinket, máskülönben jegy nélkül és üres pénztárcával végezzük. Vagy rosszabb esetben ellopják az adatainkat és bizalmas információinkat, amelyek később további károkat okozhatnak nekünk.

A felmérés főbb megállapításai

 • 38 százalék mindig, míg 28 százalék gyakran frissíti az operációs rendszerét és a számítógépén található alkalmazásait utazás előtt.

• A válaszadók 59 százaléka készít biztonsági mentést az adatairól, amely a zsarolóvírusok elleni védekezés egyik fontos eszköze, ahogyan az ESET erre már korábban is figyelmeztetett.

• A válaszadók nagy többsége, 83 százalék nyilatkozta, hogy számára fontos az internetszolgáltató hitelessége, és csak megbízható szolgáltatást használnak az út során.

• Az idegen hálózatról érkező kérelmekre szintén a válaszadók döntő hányada figyel: 67 százalék azonnal lekapcsolódik róla, ha az váratlan szoftverfrissítést kér.

• A felmérésben résztvevők túlnyomó része tudatos a nyilvános wifi hálózatok használatával kapcsolatban is: 83 százalék mindig kerüli az ilyen módon történő online bankolást és vásárlást.

 

Biztonságtudatosabbak lettünk a nyaralás alatt

Ha a fenti tanácsokat megfogadva a sikeres jegyvásárlást követően eljutottunk Rióba, a biztonságról külföldön sem szabad elfeledkeznünk. Az ESET nemrégiben egy rövid felmérést készített arról, hogy a magyarországi felhasználók milyen biztonsági intézkedéseket tesznek utazás előtt és alatt. A kutatás eredményeiből kiderült, hogy a többség tudatosan védi adatait a várható támadások ellen. Mind utazás előtt, mind utazás alatt gondoskodnak a védelemről, figyelve azokra a helyzetekre, amikor az adataik a legsérülékenyebbek. A válaszokból megfigyelhető volt, hogy az internet szolgáltatás és a wifi hálózat hitelessége fontos szerepet tölt be a megkérdezettek körében: a nyilvános wifi hálózatot csak korlátozott esetekben használják, és csak megbízható internetszolgáltatót hajlandóak választani.

A különféle, egyre kifinomultabb támadások miatt nem mondhatunk le a védelemről sem az otthon, de a külföldön töltött idő alatt sem. Mindig készítsünk biztonsági mentést az adatainkról lehetőleg egy nem állandóan csatlakoztatott eszközön, a mentéseinket rendszeresen ellenőrizzük le. A frissítéseket és a számítógép operációs rendszerének naprakészen tartását pedig biztonságos hálózaton keresztül végezzük. Tudatossággal és olyan biztonsági szoftver alkalmazásával, amely véd a váratlan internetes fenyegetések ellen, megelőzhető, hogy adataink idegen kézbe kerüljenek.