Security

telefon_biztonsag
Forrás: enter.co

5 tipp a telefon biztonságáért!

Telefonunk egyre inkább az életünk központi egységévé válik, egyre bizalmasabb adatokat, fájlokat tárolunk rajta. De vajon ki mutatná meg szívesen az összes privát fotóját vagy videóját az egész világnak?

Ezért fontos, hogy a biztonsági intézkedések lépést tartsanak a fejlődéssel. Íme néhány tipp, hogyan lehet megelőzni, hogy feltörjék a telefonunkat!

1. Nem minden töltő, ami annak látszik
Ma már egyre több nyilvános helyen találkozhatunk kihelyezett töltőkkel, amelyek nagy segítséget nyújtanak, ha a telefonunk éppen lemerülőben van. Azonban nem árt körültekintően megvizsgálni a kihelyezett eszközt: léteznek ugyanis olyan töltőnek álcázott adatkábelek, amelyek a csatlakoztatás után könnyen lehalásszák a gyanútlan felhasználó adatait.

2. Csatlakozni csak okosan!

Akármennyire is csábító az ingyen wifi, mindig figyelni kell arra, hogy nyilvános hálózaton ne lépjünk be olyan felületre, ahol személyes adatot vagy jelszót kell megadni: ne vásároljunk, ne online bankoljunk és ne jelentkezzünk be az e-mail- és social média fiókjainkba! A hekkerek az ingyenes wifi hálózatokon keresztül könnyűszerrel hozzáférhetnek a bankszámlánkhoz, levelezésünkhöz, személyes adatainkhoz.

3. Szemmel tartott adatok!
Mindenkinek vannak egyedi biológiai jegyei, ilyen például az ujjlenyomat, a hang vagy az írisz a szemen. Utóbbi mintázata rendkívül bonyolult, már a korai gyermekkorban eléri végleges változatát, és az ember egész életében változatlan marad, éppen ezért lehetetlen lemásolni, ellopni. Az egyes csúcstechnológiás telefonok ma már képesek ezt az egyediséget kihasználva védeni a telefonon tárolt adatokat. Hazánkban is elérhető már ilyen készülék. (Például a Samsung Galaxy Note7 is ezzel a technológiával védi használója adatait. A készülék előlapján egy speciális képszűrővel felszerelt írisz-kamera kapott helyet, amely pillanatok alatt letapogatja az szemet, és csakis a telefon tulajdonosának engedélyezi a hozzáférést, így az adatok akkor is biztonságban lesznek, ha a telefon esetleg elveszik vagy ellopják azt.)

4. A legnagyobb füllentés: "Elolvastam a felhasználói feltételeket"
Most őszintén. Ki az, aki elejétől a végéig elolvas minden felhasználói feltételt? Pedig az alkalmazások letöltésénél különösen fontos néhány másodpercet szánni arra, hogy mit engedélyez az ember. Amennyiben például személyes adatokhoz is hozzáférést kér az applikáció, inkább ne töltsük le. És minden esetben csakis megbízható forrásból származó alkalmazásokat használjunk a telefonon.

5. Honnan tudhatod, hogy baj van?
Ha arra leszünk figyelmesek, hogy egy-egy applikáció magától elindul vagy az akkumulátor a megszokottnál feltűnően gyorsabban merül, kezdjünk el gyanakodni! Ilyen esetben fokozottan kell ellenőrizni a bankkártyaforgalmat, megváltoztatni a jelszavakat és a telefon gyári beállításait használni.