Security

hacker hekker etikus
Forrás: ITB

Indul a negyedik mobilszolgáltató

Május 22-én a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Ethical Hacking Konferencia keretében a negyedik GSM szolgáltató is elstartol a tervek szerint. Persze, ez csak egy fantom szolgáltatás lesz és mindössze egy órácskát fog „garázdálkodni” a mobilpiacon.

Egy korosabb, mindössze 3000 forintot érő Motorola telefon segítségével indul el a 4. GSM szolgáltató az idei Ethical Hacking Konferencián – igaz, csak 1 órán keresztül fog működni, és mindössze 10 méteres körzetben lehet majd rácsatlakozni.  „Ma már szinte minden tudható a régebben az ismeretlenség homályában rejtőzködő GSM szabványról, s persze annak hibáiról is. Tomcsányi Domonkos előadása jó példa arra, hogy bárki által beszerezhető információk és eszközök segítségével milyen egyszerű egy fantom GSM szolgáltatást indítani, majd azon keresztül félrevezető hívásokat kezdeményezni, és hamis SMS-eket küldeni” – mondta Fóti Marcell, az Ethical Hacking Konferenciát szervező NetAcademia Oktatóközpont ügyvezető igazgatója. 

Kovács Zsombor, a Deloitte képviseletében szintén a mobiltechnológiákkal kapcsolatos sérülékenységekre mutat példát. A szakember egy kínai okostelefonon hajt végre biztonsági vizsgálatot, s ezen keresztül szemléltetve mondja el tapasztalatait az androidos telefonok azon fajtáival kapcsolatban, melyeknél a gyártó háttere finoman szólva nem kielégítő. Az előadásból az is kiderül, hogy a tesztelt, magyar felhasználók körében is fellelhető, kínai telefonon futó operációs rendszer nagyon sok érzékeny adatot szivárogtat különféle helyekre.

Persze mindez csak némi ízelítő abból, ami a májusi konferencián várható. A folyamatosan bővülő program a http://www.netacademia.hu/Konferencia webcímen érhető el.