Security

kiberkatona biztonság soldier cyberwar kiberháború
Forrás: ITB

Bécsben ülésezett a Kibervédelmi Platform

A mostani bécsi megbeszélés prioritása a Platform hároméves munkaprogramjának és az együttműködés alapelveinek elfogadása.

A 2013-ban létrejött Kibervédelmi Platform - amelyben a magyar, lengyel, cseh, osztrák, valamint a szlovák kormányzat kiberbiztonsággal foglalkozó szervei, nemzeti biztonsági felügyeletei, kormányzati és katonai eseménykezelő központjai vesznek részt - tovább erősíti a V4-ek és Ausztria kibervédelmi együttműködését, és munkacsoportok felállításával segíti elő az operatív regionális kibervédelmi partnerség kialakítását. Többek között erről született megállapodás Bécsben, az április 9-10-e között megrendezett harmadik Közép-Európai Kibervédelmi Platformon.

A mostani bécsi megbeszélés prioritása a Platform hároméves munkaprogramjának és az együttműködés alapelveinek elfogadása. A bécsi megbeszélésnek az eredményei 2014 júniusában, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Nemzeti Biztonsági Felügyelet szervezésében, hazánkban megrendezendő kibervédelmi gyakorlat során kerülnek tesztelésre. Ezzel kapcsolatban Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke elmondta, hogy a magyar szakemberek kiemelkedő tudásának és szakértelmének köszönhető, hogy a Visegrádi együttműködés országai és Ausztria részvételével létrehozott Platform első kiberbiztonsági gyakorlatának nemcsak szervezője, hanem tervezője is Magyarország.

A Platform tagjai közötti információ megosztása érzékeny adatokat is érinthet, ezért a résztvevők megvitatták egy biztonságos információmegosztó felület kialakításának lehetőségét is, valamint határokon átnyúló, közös kibervédelmi gyakorlatok és munkacsoportok felállítását is.