Security

mobilveszély
Forrás: cuniami.com

Mobilveszély

A magyar informatikai vezetők többsége nem tart egy esetleges, a vállalati mobileszközöket érő támadástól.

A közeljövőben a kártékony kódok legnagyobb gyűjtő- és elosztóhelyei a mobilplatformokhoz készült programokat összegyűjtő alkalmazásboltok lesznek, mondta a cég múlt heti sajtótájékoztatóján Bulent Teksoz, a Symantec regionális biztonsági stratégia vezetője. A mobileszközök már megtalálták az utat a vállalatokba, és a cyberbűnözők is megtalálták maguknak a mobilplatformokat. Ettől még nem kell távol tartani a vállalattól a mobileszközöket, hanem inkább a menedzselésükre kell nagyobb figyelmet fordítani – ez viszont még csak gyerekcipőben jár.


Ezt látszik alátámasztani a Symantec által elvégzett magyarországi vizsgálat is a mobilkészülékek informatikai biztonságáról. A több mint 200 közép- és nagyvállalat megkérdezésével lefolytatott felmérés szerint a cégek 71 százaléka használ már okostelefont, egyhatoduknál pedig már a táblagépek is megjelentek (elsősorban a felsővezetők kezében). A mobilvédelemre mégis kevesen fordítanak figyelmet, amelynek legfőbb oka, hogy az informatikai biztonságért felelős vezetők többsége nem tartja reálisnak a mobilokat fenyegető veszély bekövetkeztét.

Ennek eredményeképpen csak az okostelefont alkalmazó vállalatok nem egészen fele használ valamilyen szoftveres védelmet, a távoli letöltést és az adattörlés lehetőségét pedig alig 30 százalékuk veszi igénybe (lásd a grafikont). Írott szabályozás sem nagyon létezik a mobileszközök céges használatára, és ahol van, ott is inkább a költségszempontok alapján korlátozzák a hang- és adatforgalmat.