Security

08_norton_420px
Forrás: -

Sok milliárd forint

A kisebb költségvetési kiigazító csomagnak megfelelő összeg (21 milliárd) azt a kárt takarja, amennyit egy év alatt a cyberbűnözők a magyar lakosságnak okoznak.

A magyar internethasználók 70 százaléka már találkozott a cyberbűnözéssel, és közülük 900 ezer az elmúlt 12 hónapban vált áldozattá, vagyis minden órában több mint száz sikeres támadás történik – derült ki a Norton Kiberbűnözési Tanulmányból, amelyet augusztusban, 500 felnőtt megkérdezésével készített el a Symantec.


A közvetlenül okozott károk 7 milliárd forintra rúgnak, a helyreállításra fordított időveszteség pénzbeli értéke ennek a kétszerese, 14 milliárd forint. Hasonlóak az arányok a világban is, csak a számok más nagyságrendben mozognak. A 24 országra kiterjedő nemzetközi felmérés szerint a netező felnőttek 69 százaléka lett a cyberbűnözők áldozata (114 milliárd dolláros a közvetlen, és 247 milliárd dolláros a közvetett kár). A magyar áldozatok legnagyobb arányban a 45–65 éves korosztályból kerülnek ki (24,7 százalék), de náluk is veszélyeztetettebb a „Google-generáció”, a 18–24 évesek, akik az áldozatok 20,4 százalékát adják. Esetükben magasabb a kockázat, mivel átlagosan 31 órát interneteznek hetente, 83 százalékuk legalább hetente használja a közösségi oldalakat, ugyanakkor bő egyharmaduk csak ingyenes vírusirtó szoftvert telepített a gépére.

A következő nagy kockázatot a mobileszközök jelentik. Az internetező felnőttek 10 százaléka mobiltelefonon keresztül lett cyberbűnözők áldozata; a mobiljukon internetezők 37 százaléka semmilyen óvintézkedést nem tesz adatainak védelme érdekében.