Security

kiberkatona biztonság soldier cyberwar kiberháború
Forrás: ITB

Kibertámadás érte a belgákat

A belga De Standaard információkat tett közzé egy kibertámadásról, ami az ország külügyminisztériumát érintette. A német G Data vírusirtó cég által felfedezett Uroburos kémprogramot most először észlelték egy európai uniós tagállam minisztériumában.

A belga De Standaard című lap a hírszerző szolgálathoz közel álló forrásától kapta az értesülést, hogy az Uroburos egy kormányzati intézmény hálózatát veszélyeztette. A G Data biztonsági szakértői 2014 februárjában már figyelmeztettek a komplex, fejlett rootkitre, és jelezték a potenciális veszélyt: az Uroburost arra tervezték készítői, hogy cégekhez, hatóságokhoz, állami intézményekhez és kutatóintézetekhez tartozó nagyméretű hálózatokban működjön.

Az Uroburosnak keresztelt rootkitet a G Data fedezte fel. A kártevő önállóan képes működni, és a megfertőzött hálózaton keresztül terjeszti magát, sőt még az internethez közvetlenül nem csatlakozó számítógépek is megtámadhatóak a segítségével. A G Data véleménye szerint ilyen szoftvert csak jelentős személyi háttérrel és beruházással lehetett kifejleszteni. A dizájn és a magas szintű komplexitás azt sugallják, hogy egy hírszerző szolgálat állhat a háttérben. Az olyan technikai részletek miatt, mint a fájlok elnevezései, a titkosítási metódus és a kártevő viselkedése, azt gyanítják, hogy az Uroburos ugyanattól a készítőtől származhat, aki 2008-ban már végrehajtott egy kibertámadást az USA ellen. Akkor az Agent.BTZ nevű programot használták.

Az Uroburos egy rootkit, amely két fájlból áll: egy driverből és egy titkosított virtuális fájlrendszerből. A kártevőt használva a támadó átveheti az uralmat a megfertőzött PC felett, bármilyen programkódot futtathat a gépen, és képes elrejteni a tevékenységét a rendszerben, míg ezt végrehajtja. Továbbá az Uroburos képes adatok eltulajdonítására és a hálózati adatforgalom elfogására. A moduláris felépítése révén a támadók bővíthetik is a kártevőt további funkciók hozzáadásával. A rugalmassága és modularitása miatt a G Data a rootkitet a magas fejlettségi szintű és nagyon veszélyes kategóriába sorolta.