Security

Forrás: Microsoft
Forrás: Microsoft
Forrás: ITB

Nem cserélte le az XP-t? Csak nehogy ráfaragjon!

Aki esetleg lemaradt volna arról, hogy a Microsoft megszüntette az operációs rendszer további támogatását, az jobb, ha azon nyomban másik OS-re vált.

Április elején adta ki a redmondi cég utolsó nagy biztonsági frissítését az XP-hez, majd közölte, véglegesen megszünteti az OS kiterjesztett terméktámogatását. Természetesen az, aki nagyon mélyen a zsebébe nyúl, annak továbbra is szállít frissítéseket a Microsoft, de ezt a luxust inkább „vastagabb” vállalatok és kormányok engedhetik meg maguknak, mintsem a hétköznapi júzerek. Magyarán, aki nem akarja, hogy a kiberbűnözők rosszindulatú programok tömkelegével árasszák el XP-s készülékét, az okosabban teszi – már ha eddig nem tette meg -, ha sebtében lecseréli a rendszert.

Április eleje óta természetesen a hekkerek is aktivizálták magukat, egyebek mellett például sikerült is egy olyan Flash-technikára bukkanniuk, amellyel kihasználva az Internet Explorer (IE) sebezhetőségeit, hozzáférnek az adott számítógép memóriájához. A Microsoft a napokban, április 26-án értesített a sebezhetőségről, amelyet több más biztonsági vállalat is hasonlóképp érzékelt. A konszenzus csak a tekintetben nem teljes, hogy az IE mely kiadásai érintettek a dologban.

Nem árt tudni persze, hogy ez csak egy a megannyi veszély közül, amelyek a makacsul kitartó XP-felhasználókra lesnek. Természetesen a Microsoft érzékeli a biztonsági incidenseket, azokat igyekszik kompenzálni, viszont csak és kizárólag a modernebb operációs rendszereire értve. Az XP-t éppen ezért tessék elfelejteni, s átállni egy másik, biztonságos alternatívára.