Security

2071286721_b1e3a6446c.jpg
Forrás: flickr.com

Adatközponti tervek

Az amerikai mércével mérve közepes (két- és tízezer alkalmazott közötti létszámú) vállalatok merészebbek az újításban, mint a náluk kisebbek és nagyobbak. Például a számítási felhő bevezetését vagy a virtualizációt is bátrabban kockáztatják.

Az informatikai ipar egyebek közt a virtualizációval és a számítási felhővel – a számítási felhőből nyújtott szolgáltatásokkal – válaszolt a gazdasági válságra, s az üzenet "át is ment". Legalábbis a vállalatok jelentős hányada magáévá tette a koncepciót. A Symantec felmérése szerint azonban a közepes méretű vállalkozások átlagosan 11-17 százalékkal szívesebben vetik be az informatikai költségek csökkentésére az efféle megoldásokat, mint a náluk kisebb és nagyobb cégek.

Idén nem nyúlnak bele nagyon
Idén nem nyúlnak bele nagyon
Náluk a szakemberhiány sem okoz akkora problémát, mint a kisebbeknél és nagyobbaknál. Rengeteg fejtörést okoz viszont – vállalatmérettől függetlenül – az alkalmazások növekvő száma és kezelésük bonyolultsága. Az összes megkérdezett egyharmada szerint a túl sok alkalmazás gátolja az alkalmazottak termelékenységét, a megkérdezettek fele pedig úgy találja, hogy nehéz és költséges dolog megfelelni a szolgáltatási szintre vonatkozó (SLA) megállapodásoknak.

Továbbra is van még mit javítani a katasztrófa utáni helyreállításon: a helyreállítási tervek egyharmada dokumentálatlan, esetleg hiányoznak belőlük a számítási felhőre, a távoli hozzáférésre vagy a virtuális szerverekre vonatkozó részletek.

Hazánkban sem más a helyzet. Mint Gombás László biztonsági szakértő rámutatott, a kutatásban résztvevő magyar vállalatok nagyon óvatosan állnak az adatközpontok kérdéséhez. 60 százalékuk állítja, hogy a szakemberkérdés fontos szerepet játszik majd a 2010-es évben és még többen értettek egyet abban, hogy idén csak apró módosítások lesznek az adatközpontjaikban. Jóllehet a válaszadók csaknem fele tervezi, hogy a számítási felhőt beépíti a stratégiai tervek közé, általánosságban mégis inkább a költségek optimalizálása és a meglévő infrastruktúra működtetéséhez szükséges személyzet megtartása lesz a legfontosabb célkitűzés 2010-ben.