Security

it-biztonsag_lakat
Forrás: healthbusiness.uk.net

Biztonságtudatosság újratöltve

Közel tízezren töltötték le a nyáron, elektronikus formában megjelent, ingyenesen elérhető IT-biztonság közérthetően című könyvet. A könyv aktualizálása mellett az NJSZT egy önkontrollt segítő fejtörővel is igyekszik kedvet teremteni az IT-biztonsághoz, illetve felhívni a figyelmet a téma fontosságára.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) június végén IT-biztonság közérthetően címmel jelentetett meg ingyenesen hozzáférhető könyvet, amely a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel együttműködve készült, a QUADRON támogatásával. A neves szakemberek – Erdősi Péter Máté és Solymos Ákos – által írt, a mindennapi életben előforduló veszélyeket és az ellenük való védekezést átfogóan ismertető munkát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a hivatalosan letölthető tananyagai közé sorolta.

Alföldi István, NJSZT
Alföldi István, NJSZT
Az elektronikus kötetet közel tízezren töltötték le a nyár folyamán az NJSZT weboldaláról. “Ez nagy siker, de nem pihenhetünk a babérjainkon. Elég csak a sajtóhíreket figyelni, hogy lássuk, az IT-biztonság témaköre minden nap újabb kihívásokat rejteget” – mondja Alföldi István, a társaság ügyvezető igazgatója, hozzátéve: “Az NJSZT hisz a digitális írástudók felelősségében, ezért a könyv aktualizálásán folyamatosan dolgozunk. Az első kiadásra érkezett rengeteg pozitív visszajelzés és segítő szándékú észrevétel arra sarkallt bennünket, hogy újra felkeltsük a biztonságtudatosság iránti érdeklődést, javítva és kiegészítve könyvünk induló változatát. A továbbra is ingyenesen letölthető könyv mellé mostantól önkontrollt segítő fejtörőt is ajánlunk. A Facebook-oldalunkon hetente megosztunk egy IT-biztonsági kvízt, melynek kitöltői között havonta ajándékokat is kisorsolunk. Kedvünk van kedvet csinálni az informatikához, és minden fórumon felhívni a figyelmet a kockázatokra és mellékhatásokra. Melyek odafigyeléssel és önképzéssel jelentősen csökkenthetők.”

Az NJSZT az Európai Számítógép-használói Jogosítványban (ECDL-ben) is külön modult kínál az IT-biztonságról, melyhez az ingyenes könyv tankönyvként használható. Tapasztalataik szerint az ECDL bizonyítványra pályázók közül kiemelten sokan választják az IT-biztonság modult, például azok a nem informatika szakos tanárok, akik az akkreditált, IKT pedagógusoknak moduluk mellé keresnek még a napi gyakorlatban elkerülhetetlen területet.