Security

cisco_bélyeg
Forrás: www.rice.edu

Adatközpontjövők

A fejlődő országok fogékonyabbnak látszanak az olyan új megoldásokra, mint a számítási felhők, amikor az adatközpontok jövőbeni fejlesztéseiről van szó.

Biztonság, teljesítmény, megbízhatóság – ezeket a tényezőket tartják a legfontosabbnak adatközpontjaikkal kapcsolatban azok az informatikai vezetők, akiket a Connected World Report jelentés harmadik részében kérdezett meg a Cisco megbízásából egy amerikai piackutató cég.

Tartanak az adatmennyiség növekedésétől
Tartanak az adatmennyiség növekedésétől
A tanulmánysorozat két korábbi része a mobil munkával, a második az informatikai szabályokkal és munkavállalók szabályismeretével foglalkozott. A kutatás harmadik része azzal foglalkozik, hogy az informatikai vezetők miként fejlesztik az adatközpontokat, hogyan használják ki az új technológiákban rejlő lehetőségeket, és miképpen próbálnak alkalmazkodni az olyan tendenciákhoz, mint a közösségi hálók, az eszközök számának ugrásszerű növekedése, a videoszolgáltatások és az egyre mobilabbá váló munkaerő.

Az adatközpontok jövőjét befolyásoló üzleti trendek közül az alkalmazások és az adatok mennyiségének növekedése, a biztonság és a kockázatkezelés további felértékelődése, valamint a költségcsökkentés került a dobogóra. Ami a technológiai trendeket illeti, a mobil információelérés, a virtualizáció és az egységes adatközponti hálózat vitte el a pálmát.

A 13 országra kiterjedő felmérésből az is kiderült, hogy a számítási felhők elterjedése még viszonylag alacsony, de már többségben vannak azok, akik alkalmazzák, vagy tervezik alkalmazni ezt az új technológiát. Érdekes módon, miközben világátlagban a megkérdezett 52 százaléka használja vagy tervezi bevezetni a cloud computingot, a feltörekvőben lévő gazdaságokban (India, Brazília, Kína) ez az arány 70 százalék körül van. A megkérdezettek nagyobb százalékban választanák a privát felhőket, de a nyilvános felhők is komoly népszerűségnek fognak örvendeni pár éven belül.

Némiképp meglepő, hogy a számítási felhők technológiai alapjának tűnő virtualizáció elfogadottsága nem jár sokkal előrébb, mint maguké a felhőké. A válaszadók mindössze 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az éles üzemben működő szervereik legalább fele virtualizált, míg a nem éles üzemben működő szerverek esetében ez az arány 28 százalék volt. A bevezetést elsősorban a biztonsággal és a rendszerstabilitással kapcsolatos aggodalmak hátráltatják; ezzel együtt az informatikai szakemberek 46 százaléka véli úgy, hogy három év múlva az éles környezetben működő kiszolgálók 50-100 százaléka lesz virtualizált.