Security

Hotmail graymail
Forrás: hotmail

Hotmail a szürkék ellen

Megújult a Hotmail. A márka felfrissítésének menetében a Microsoft harcot hirdetett az „egyéb” kategóriához tartozó (nem spam, de nem is fontos) e-mailek ellen is.

Sokan talán azt gondolták, már nem is igazán létezik a Hotmail, a Microsoft azonban új lendületet próbál adni a mostanában kissé háttérbe szorult – de továbbra is a világ első számú – email-szolgáltatásának. Igen, még mindig a Hotmailnek van a legtöbb felhasználója, összesen 350 millió, ami 40 millióval több, mint a második legnagyobb Yahoo levelezőpopulációja. (Sokan bizonyára a gmailt tették volna az első két hely valamelyikére, de a Google trendi szoftvere csak a harmadik legnagyobb a világon.)

Új Android-app is született      (forrás: Android market)
Új Android-app is született (forrás: Android market)

De visszatérve a Hotmailre: a program új funkciókat kapott, állítólag sokkal felhasználóbarátabb lett, mint korábban. A Windows Live San Francisco-i eseményén bemutatott újítások legfontosabbika a levelezés „szürke zónája” elleni küzdelem jegyében fogant. A graymail kategóriába azok a levelek tartoznak, amelyek még nem sorolhatók a spamek közé, de mégsem hagyományos – értékes információtartalommal bíró – e-mailek: tehát a különböző hírlevelek, a közösségi oldalak értesítései és hasonlók.

A legegyszerűbb persze ezeket eleve úgy beállítani, hogy ne zavarják túlzott mértékben a levelezést, de mindegy, lényeg, hogy most a Hotmail célba vette ezt a csoportot. Ugyanis a Microsoft szakemberei számára kiderült, hogy a Hotmail-felhasználók által spam-nek titulált e-mailek háromnegyede épp ehhez a kategóriához tartozik. Tehát nem szeretik a postafiókjukban látni őket. (Érdekes módon a Microsoft mérése szerint a hagyományos e-mailek – amikor a címzett és a feladó is magánszemély – csak 14 százalékot tesznek ki egy átlagos mailboxban.)

Az új funkció révén megjelölhetjük az efféle „egyebek” közé sorolt leveleket, és innentől eleve külön gyűjti a rendszer, vagy – ha úgy döntünk – egyből törli azokat. Beállíthatjuk azt is, hogy egy adott levélkategóriából (pl. kuponos oldalak, hírlevelek, naptárbejegyzések) mindig csak a legutolsó mailt tartsa meg. Szintén újítás a zászlós megjelölés funkciójának átalakítása, ennek eredménye, hogy a fontosnak címkézett levelek az inbox tetejére szökkennek.  És a Hotmail abban is segít, hogy „leiratkozzunk” bizonyos hírlevelekről – egy mozdulattal kiiktathatjuk azokat a küldeményeket, amelyeket a jövőben nem szeretnénk megkapni.

A cég szerint mindez csak a kezdet: a Hotmail-tulajdonosok állítólag nemsokára újabb örömteli változtatásokra számíthatnak.