Security

Olimpia
Forrás: ITB

Etikus hackereket képeznek

Több mint kétszáz informatikai szakértőt képeznek ki a nyári, tokiói olimpiára és paralimpiára annak érdekében, hogy megakadályozzák a játékok ellen irányuló esetleges kibertámadásokat.

A programban 220 etikus hacker vesz részt, többségük japán telekommunikációs cég alkalmazottja. A feladatok között szerepelt olyan is, amely során csoportokra bontották őket, és az egyiknek meg kellett védenie magát a másik támadásától.

A félelmek nem alaptalanok, ugyanis a 2018-as phjongcshangi téli játékok megnyitója alatt támadás érte a házigazdák informatikai rendszerét. Az Egyesült Államokban tavaly hat orosz hírszerző tiszt ellen vádat emeltek, mert a gyanú szerint globális hackertámadást indítottak, amelynek része volt a téli olimpia is. A szövetségi ügyészség szerint az oroszok a megnyitó alatt szabadjára engedtek egy sérült szoftverrendszert, az "olimpiapusztítót".

A 2020-as olimpiát és paralimpiát a koronavírus-járvány miatt az idén rendezik meg, előbbire a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor Tokióban, az utóbbit pedig augusztus 24. és szeptember 5. között tartják meg.