Security

Ismét próbálkoznak a “nigériai” csalók

A folyamatos konfliktus és a bonyolult politikai helyzet Szíriában tökéletes körülményeket teremtett az új „nigériai csalásoknak”. A Kaspersky Lab adatai szerint az utóbbi hónapokban megugrott az olyan nigériai levelek száma, amelyek valamilyen Szíriával kapcsolatos utalást tartalmaznak.

Az átverő üzenetek úgy néznek ki, mintha jó nevű szíriai és egyesült királyságbeli bankoktól érkeztek volna. Azt állítják, hogy egyes ügyfeleik több millió dolláros megtakarításaikat át akarják utalni a számlájukról a Szíriában zajló polgárháború miatt, és egy partnert keresnek, aki ebben segíteni tudna nekik. Természetesen a válaszadók garantált jutalmat kapnak. A csalók általában megadnak egy kapcsolatfelvételi telefonszámot, valamint az állítólagosan partnert kereső „banki ügyfél” személyes email-címét. Mihelyt a címzett érdeklődést mutat és válaszol az üzenetre, a csalók megkérik, hogy utaljon át egy kisebb összeget a közvetítői szolgáltatások ellenértékeként, majd eltűnnek.

Egyes esetekben a csalók a Nemzetközi Vöröskereszt tagjának adják ki magukat. Egy szomorú történettel állnak elő egy olajkereskedőről, aki meghalt a szíriai konfliktus során, és akinek a vagyonát egy vöröskeresztes alkalmazott kimentette. A levélküldő ezután segítséget kér az átutaláshoz és a pénz gondozásához. A címzettnek azt mondják, hogy egy csomagot fog kapni, benne a milliókkal, készpénzben. Azt ígérik neki, hogy a felét megkapja, ha segít, és egy személyes email-címet mellékelnek, amelyen felveheti a kapcsolatot a csalókkal.

A Kaspersky Lab elemzői által észlelt emailek egy része “közönséges” szíriaiak nevében küldött üzenet, amely változatos témákat ölel fel. Az egyikben „egy tanár Szíriából” megkéri a címzetteket, hogy segítsenek olyan elárvult gyerekeknek az ország elhagyásában és a pénzük befektetésében, akik nagy összeget örököltek szüleiktől. Más „nigériai” levelek állítólagosan nagybeteg emberektől érkeznek, akik el szeretnék adományozni pénzük egy részét, és arra kérik a címzetteket, hogy segítsenek neki ebben.

„Olyan, nagyon rövid üzenetekkel is találkoztunk, amelyekben a szerző csupán jobban meg akarta ismerni a címzettet. Az üzenetek szövegében gyakran feltűnnek az olyan szavak, mint a ‘felfordulás’, a ‘krízis’ és a ’forradalom’. A címzett figyelmének felkeltésére a csalók kihasználják az emberek természetes ösztönét a könnyű pénzszerzésre és a veszélyben lévők megsegítésére. A felhasználóknak nem kellene válaszolniuk ezekre a levelekre, mivel ha egyszer kapcsolatba kerülnek egy „nigériai” csalóval, azt kockáztatják, hogy átverik őket.” – mondta Tatyana Shcherbakova, a Kaspersky Lab vezető spamelemzője.