Security

it-biztonsag_security
Forrás: Quadron

Jön a 16. Hactivity IT-biztonsági fesztivál

A régió legnagyobb kiberbiztonsági konferenciája 2019. október 25–26. között várja látogatóit a budapesti MoM Kulturális Központban.

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg hazánk legjelentősebb professzionális kiberbiztonsági eseményét, a HACKTIVITY-t, amely hagyományosan az információbiztonsági szakma hivatalos és alternatív képviselőit hozza össze a terület iránt érdeklődőkkel, kötetlen, de mégis ismeretterjesztő és néha mélyen technikai formában.

Az HACKTIVITY-re 16 országból érkezik 48 nemzetközileg elismert előadó, hogy egyebek mellett olyan aktuális IT-biztonsági témákról értekezzenek, mint a pénzkiadó automaták feltörése, GSM riasztó és biztonsági rendszerek manipulálása, a DeepFake és álhírek terjesztése, autók CANbus csatlakozón keresztüli manipulálása, SCADA rendszerek biztonsága, a kínai társadalmi kreditrendszer vagy a dolgok internete (IoT) és annak biztonsága. A pénteki napot Dave Lewis, a Cisco kiberbiztonsági szakértője, míg a szombati előadássorozatot Kelly Shortridge, a Capsule8 termékstratégiai igazgatója nyitja majd meg keynote előadással.

A szakmai programok mellett a humor is szerepet kap majd, harmadik alkalommal tér vissza a korábbi években is zajos sikert arató, Comedy Hackerként ismertté vált előadó, Tobias Schrödel. A prezentációkon túl kétórás átfogó workshopok is várják a látogatókat hat különböző témában, de a szervezők gondoltak azokra is, akik komoly IT-biztonsági továbbképzésen szeretnének részt venni. Ismét lehet ugyanis jelentkezni három napos tréningekre, melyek október 22. és 24. között, közvetlenül a konferencia előtt zajlanak majd.


 

A tréningen résztvevők ingyen látogathatják a HACKTIVITY-t és a belépőjegy mellé egy hónapos prémium hozzáférést kapnak az Avatao platformjához. Az induló képzésekről, workshopokról és az előadásokról a rendezvény honlapja nyújt bővebb tájékoztatást. Újdonság az idei évben, hogy a jegyvásárlók a belépő mellé kapnak egy elektronikus hardware-hacking badge-et, amely USB-vel, wifi-vel és infravörös port-tal kommunikál. A badge ESP32 perifériája micropythont futtat, így bárki könnyedén és egyszerűen fejleszthet rá alkalmazásokat, a sikerélmény garantált. Sőt, a konferencia helyszínén elérhető lesz egy app-store is, ahová bárki feltöltheti majd az általa írt alkalmazásokat, hogy azt a többiek is elérhessék és a saját eszközükre telepíthessék. Aki mindenképp szeretne hozzájutni a HACKTIVITY badge-hez, annak érdemes időben gondoskodni a jegyéről, ugyanis a szervezők csak a készlet erejéig tudják biztosítani az eszközöket.

A korábbi évekhez hasonlóan a HACKTIVITY konferencián képviselteti magát a HackerSpace Budapest, a HackerSpace Szeged és a SecureITeam is, és az úgynevezett HackCenterben várják azokat az érdeklődőket, akik izgalmas feladatok, kihívások teljesítésével tesztelnék le a tudásukat, vagy csak megoldást szeretnének kapni egy-egy problémára. A HackCenter lehetőséget ad eszmecserére, tanulásra, ötletelésre, de 5-10 perces „lightning” előadások is színesítik majd a terem programját. Idén is lesz Speed Hacking verseny, amely során két csapat fog megmérkőzni egymással, a versengést pedig a közönség élőben követheti majd a kivetítőkön, két kommentátorral kísérve.

A fentieken túl a HACKTIVITY szponzorai is izgalmas programokkal, játékokkal és kihívásokkal készülnek, bővebb információért érdemes feliratkozni a konferencia hírlevelére és követni a közösségi médiában közzétett híreket. A szervezők továbbra is fontosnak tartják, hogy támogassák a kiberbiztonsági szakmát és a téma iránt érdeklődő közösséget. Ennek értelmében 2017-től kezdve minden évben több mint 1 millió forint értékben belépőjegyeket ajánlanak fel a hazai felsőoktatási intézmények tehetséges hallgatói és előadói számára. A jegyekhez az erre a célra létrehozott HACKADEMY partnerprogramhoz való csatlakozáson keresztül lehet hozzájutni. A program összesen 50 darab jegyet bocsájt a partnerek rendelkezésére (20 jegy az oktatók részére, 30 diákjegy).

A HACKADEMY partnerprogramhoz bármely olyan magyar felsőoktatási intézmény csatlakozhat, amelynek van IT irányú képzése. Jelentkezni az info@hacktivity.com e-mail címen lehet.