Security

SID2020.jpg
Forrás: NGySz

Ma van a biztonságos internet napja

A felnőtteknek és a vállalatoknak kell felelősséget vállalni azért, hogy milyen tartalmakkal, viselkedéssel szembesülnek a gyermekek az interneten. Ennek az alapvető üzenetnek a tudatosításáért minden február második keddjén immár 2004 óta, vagyis 16 éve szervezik meg a Safer Internet Day-t, vagyis a biztonságos internet napját. Itthon a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vállalta fel a naphoz kapcsolódó események megszervezését. 

Magzatkorukban, egy méhen belüli felvétel megosztásával kezdődik a digitális bennszülött gyermekek online élete. Sokkal hamarabb megszületik az első digitális lábnyomuk, mint ahogy a valós, fizikai lábról gipszmintát önthetnének a boldog szülők – ismertette Kurkó Zsuzsánna, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat keretén belüli a Safer Internet Program projektkoordinátora. Az idei rendezvényekhez több intézmény és vállalat is csatlakozott a programok hazai állomásai mellé: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Digitális Jóléti Program, Microsoft Magyarország Kft. Abacusan Stúdió Kft. És a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. (Bővebb információ itt.)
 
A két leggyakoribb támadástípus, amely állami intézményeket ért 2019-ben a káros szoftver és az adathalász támadás. Ezek az összes támadástípus 29, illetve 23 százalékát teszik ki – derült ki Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetőjének előadásából. A nemzetközi trendeknek megfelelően itthon is az egészségügyi intézmények a legkitettebb szervezetek a támadások szempontjából. Ezek az intézmények a rendszerekben tárolt nagy mennyiségű szenzitív adatok miatt sérülékenyek, hiszen például a képdiagnosztikai leletek káros szándékú titkosítása csak a bűnözők érdeke. 
 
A rendőrség keretén belül a bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztály foglalkozik az internethasználat tudatosításával. Szabó Henrik alezredes, az osztály vezetőjének előadása szerint a megyei rendőrségek munkatársai 2019-ben 541 iskolában jártak, ahol összesen 1055 foglalkozás keretén belül 1679 osztály 34 625 diákjához jutott el az üzenetük.

Kibertámadások megoszlása - 2019. (Forrás: Nemzeti Kibervédelmi Intézet)
Kibertámadások megoszlása - 2019. (Forrás: Nemzeti Kibervédelmi Intézet)