Security

password checkup
Forrás: ITB

Nagy újítás jön az Androidba

Bejelentette a Google, hogy integrálja az Android mobil operációs rendszerbe a Chrome böngészőben 2019 óta megtalálható Password Checkup szolgáltatást, amely ellenőrzi, hogy az általunk használt jelszavak biztonságosak-e.

A Password Checkup funkció nem tesz egyebet, mint hogy utánanéz annak: az általunk használt jelszavakat megszerezték-e korábban hackerek valamelyik nagyszabású kibertámadás során. Gyakran érkezik hír arról, hogy kiberbűnözők megszerezték egy nagy látogatottságú weboldal vagy szolgáltatás jelszó-nyilvántartását és az ellopott jelszavakat kitették az internetre.

Ha tudjuk, hogy jelszavunkat ellopták és nyilvánosságra hozták, nem szabad tovább használnunk azt, azonnal meg kell változtatni.

A Google az Android 9-es és későbbi változataiba építi be a Password Checkupot, amely az Autofill szolgáltatás használatakor lép működésbe. Ha valaki jelszót gépel be vagy ment el egy alkalmazásban, a Password Checkup megnézi, hogy szerepel-e az ellopott jelszavak listáján, és ha igen, figyelmeztetést küld.