Security

bsides_konferencia_nyito
Forrás: BSidesBUD

Nemzetközi kiberbiztonsági konferencia Budapesten

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre hazánkban a nemzetközileg elismert BSides IT-biztonsági konferencia 2019. március 28-án a budapesti Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban, ahová 21 előadó érkezik kilenc különböző országból, izgalmas témákkal.

A BSidesBUD elnevezésű kiberbiztonsági konferenciát először a 2017-ben rendezték meg a Lurdy Rendezvényközpontban. Annak ellenére, hogy korábban még nem volt a BSides licensz égisze alatt konferencia hazánkban, az eseményre több mint 400 látogató volt kíváncsi.

Az érdeklődés a 2018-as BSidesBUD esetében sem csökkent, az előadók és a szakmai programok nemcsak a hazai IT-biztonsági szféra jeles képviselőit, elismert szakembereit, de a téma iránt érdeklődő laikusokat és diákokat is vonzották, a rendezvényre ugyanis 10 különböző országból érkeztek látogatók.

Az idei BSides Budapest konferencia összesen 14 érdekes előadással és öt nagyobb lélegzetvételű workshoppal várja az érdeklődőket egy teljes napon át. A magyar IT-szakemberek mellett érkeznek előadók Luxemburgból, Bulgáriából, Franciaországból, Kazahsztánból, Irakból, Ausztriából, Oroszországból és Németországból, de képviselteti magát a szegedi és a budapesti Hackerspace csapata is, így igazán színes, izgalmas program várható.


 

Szó lesz többek között a közösségi hálózatokról és az álhírek világáról; arról, hogyan legyünk pentesterek; hogyan keressünk pénzt legálisan szoftverhibák feltárásával; mire számíthatunk a kvantumkriptográfia területén; vagy arról, hogyan fejlesszünk exploitot. A két órás workshopok résztvevői többek között megtudhatják, hogyan elemezzenek android alkalmazásokat kártékony kódok után kutatva; hogyan monitorozzák a teljes IT-infrastrukturájukat professzionálisan; hogyan alkalmazzanak biztonságos konténereket Kubernetesben, de külön workshopot szentelnek az OSQuery bemutatására is.

Újdonság a korábbi évekhez képest, hogy a konferenciaterem mellett egy expo tér is kialakításra kerül majd, ahol a kiállítók, partnerek saját színpadot kapnak, így lehetőségük lesz esettanulmányokat, termékeket bemutatni.

Az eseményt a 15 éve működő, világszerte elismert Hacktivity IT-biztonsági konferencia csapata szervezi. A rendezvény a nemzetközi BSides konferenciák licenszét használja (csak a tavalyi évben több mint 50 konferenciát szerveztek világszerte BSides márkanév alatt), ezért nagy presztízzsel bír az kiberbiztonsági szférában.

A BSidesBUD2019 nemcsak azokat az IT-szakembereket várja, akik szeretnének kapcsolatokat építeni, tapasztalatot cserélni hasonló érdeklődésű és szaktudású emberekkel, hanem azokat az IT-szakos hallgatókat is, akik érdeklődnek az kiberbiztonság iránt és belekóstolnának a témába, esetleg később ebben a szakmában kívánnak elhelyezkedni. A rendezvény remek lehetőség, hogy képbe kerüljenek az IT-biztonság legújabb trendjeivel és a workshopok révén mélyebben megismerkedjenek olyan témákkal, amelyekkel egyébként csak drága kurzusokon való részvétellel lenne lehetőségük.

A szervezők fontosnak tartják a kiberbiztonsági közösség támogatását is, ezért létrehoztak egy úgynevezett Hackademy ösztöndíjprogramot, ami a Hacktivity konferenciák esetében már két éve nagy sikerrel működik. Ennek értelmében 2019-től kezdve minden évben több mint félmillió forint értékben belépőjegyeket ajánlanak fel a hazai felsőoktatási intézmények tehetséges hallgatói és előadói számára az aktuális BSidesBUD konferenciára. A jegyekhez az erre a célra létrehozott HACKADEMY partnerprogramhoz való csatlakozáson keresztül lehet hozzájutni. A program összesen 50 darab jegyet bocsájt a partnerek rendelkezésére (20 jegy az oktatók részére, 30 diákjegy). A partnerprogramhoz bármely olyan magyar felsőoktatási intézmény csatlakozhat, amelynek van IT irányú képzése.