Security

summer_smartphone
Forrás: Simyo

Nyaralni készül? Ne csak a riasztót élesítse!

11+1 IT-biztonsági tipp, hogy gondtalan legyen a vakáció.

A nyaralás alatt örök érvényű jó tanács, hogy kérjünk meg egy ismerőst, vegye ki a postaládánkba bedobott szórólapokat, hiszen a sok reklámanyag árulkodó jel arról, hogy nem vagyunk otthon és a lakásunk, házunk szabad préda. De vajon a mobiltelefonok, a közösségi média, a hekkerek és az IT-fenyegetettség korában elegendő-e a hosszabb utazások esetén a betörők elleni praktikus tanácsokat megfogadni?

A válasz egyértelműen nem – véli Solymos Ákos, a QUADRON tanácsadás üzletágvezetője, aki 11+1 IT- és tech-biztonsági tippet is ajánl a nyaralni készülőknek.

1. Készítsünk mentést az otthoni informatikai eszközeinkről, a család okostelefonjairól, majd a mentést egy megbízható ismerősnél, esetleg a jól védett munkahelyünkön helyezzük el!

2. Az utazásra lehetőleg ne a minden adatunkat tartalmazó, legértékesebb laptopot vigyük el, hanem (ha több is van) azt, amelyen a legszükségesebb programok és adatok (például a szobafoglalás visszaigazolás vagy a névjegyzék) vannak, de semmi több. Ha elveszik, ellopják vagy megsérül, maximum anyagi kár ér minket, de a céges és egyéb privát adataink nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

3. Informatikai eszközöket, adathordozókat ne adjunk fel csomagként, ha lehet. Mindig győződjünk meg az adott légitársaság szabályairól!

4. Ne posztoljuk, hogy elutaztunk! A betörőknek és az informátoraiknak ez felhívás keringőre. Ügyeljünk a posztjaink láthatóságára! Legyen alapértelmezett a „Csak az Ismerősök” opció!

5. Bár az ismerősök bizonyára ki vannak éhezve a hírekre, hogy milyen a hotel, a beach, a koktélok, ezt ne a nagyközönségnek posztoljuk, inkább a fontos ismerősöknek írjunk privát üzenetet! Az oka ugyanaz, mint az előző pontnak, ráadásul sokkal személyesebb. Ha mindenáron szeretnénk az összes ismerősünket elkápráztatni, akkor azt tegyük meg itthonról, miután hazaértünk.

6. Minden magunkkal vitt informatikai eszközön legyen beléptetés. Minimum egy jelszavas, egy PIN-kódos vagy jelkódos, de ha van ujjlenyomat olvasós, akkor az is jó. Így megvédhetjük az adatainkat az illetéktelen hozzáféréstől, ha valamelyik eszközünket ellopják. Legyen minden családtagnak lemásolva az összes igazolványa, útlevele, betéve a csomagokhoz (offline paper backup). Ha ellopják az iratainkat, akkor nagyon jól tud jönni!

7. A fényképezőgépek esetében lehetőség van megadni a beállításokban a tulajdonos nevét és egyéb adatait, például elérhetőséget. Ezek az infók jellemzően belekerülnek a képek EXIF metaadataiba. Ha nem ellopták a gépet, hanem például ottfelejtjük valahol, akkor így fogjuk tudni igazolni a tulajdonunkat, még ha a képeket valaki le is törölte esetleg.

8. Sose adjuk ki a bankkártyánkat a kezünkből! Lemásolhatják, lefotózhatják és utána az adatokkal már fizetni lehet az interneten. Forgalmas helyeken gyakoribbak az ATM-es kártyamásoló eszközök. Pénzfelvétel előtt győződjünk meg arról, hogy nincs-e másolóeszköz a kártyabeadó nyíláson – hívja fel a figyelmet a QUADRON szakértője. Soha ne tegyük a PIN-kódot a kártya mellé, főleg pedig ne írjuk rá a kártyára! Legyen a telefonunkban a bankunk kártyatiltás telefonszáma, és legyen beállítva minden kártyánkra Kártyaőr SMS funkció!

9. Aktiváljuk az informatikai eszközeink nyomonkövetés funkcióját. Bár a tolvajok első dolga, hogy kikapcsolják a telefont, később, ha nem törlik az összes beállítást és az eszköz internetre tud kapcsolódni, akkor megtudhatjuk, hol van jelen pillanatban, de ami még fontosabb: távolról törölni tudjuk az adatainkat (remote wipe). Ilyenkor is jó, ha van mentésünk (lásd 1. pont).

10. Sose hagyjunk még percekre sem a telefont, informatikai eszközeinket az autóban – még akkor sem, ha nem látszódik! A profi tolvajok különböző trükkökkel megtalálják, melyik autókban van például laptop, és pillanatok alatt kinyitják a kocsit.

11. Hotel hallban, sörözőben, kávézóban, egyáltalán bármilyen nyilvános wifi hálózaton legyünk nagyon óvatosak! Nem tudhatjuk, kik és hogyan figyelik a hálózati forgalmat, esetleg lementik-e a nem titkosított oldalakon megadott jelszavainkat és egyéb adatainkat – hangsúlyozza Solymos Ákos.

+1. Ha lehet ne vigyünk magunkkal olyan informatikai eszközt, amelyen dolgozni lehet. Az üdülés, a nyaralás a miénk és a családé. Ne dolgozzunk még akkor is!