Security

Azért vannak még kilátások Kínában...
Azért vannak még kilátások Kínában...
Forrás: NYT.com

Összefogást sürgetnek Kína ellen

Szokatlanul éles hangnemben támadta Kínát egy kongresszusi meghallgatáson a Mike Rogers republikánus képviselő, a nemzetvédelmi és hírszerzési ügyeket felügyelő bizottság elnöke.
Peking kereskedelmi háborút folytat ellenünk, összefogásra van szükség ahhoz, hogy megállásra késztessük - mondta egy, a kibertámadásokkal és nemzetvédelmi ügyekkel foglalkozó kongresszusi meghallgatáson, a House Intelligence Committee elnöke. A republikánus képviselő hosszan beszélt a kibertámadások káros jellegéről, és azok a gazdaságra és kereskedelemre gyakorolt hatásáról. A szokatlanul nyílt és éles hangnemű felszólalásban Rogers kifejtette, a támadások leginkább ipari kémkedésre alkalmasak, ezért is fontos, hogy a hadsereg és a hírszerzés mellett a törvényhozás is foglalkozzon az ügyekkel. Mivel a támadások magáncégek szellemi tulajdona ellen irányul és a gazdaság szereplőinek versenyképességét befolyásolja a képviselő véleménye szerint a WTO-hoz fordulva kellene megpróbálni nemzetközi nyomást gyakorolni Kínára. Mivel nem csupán az Egyesült Államok áll szoros kereskedelmi kapcsolatban Kínával Rogers szerint közös érdek az ázsiai ország megregulázása.

Mike Rogers nem köntörfalaz (forrás: politico.com)
Mike Rogers nem köntörfalaz (forrás: politico.com)

A képviselő a Google példáját hozta fel, mint véleménye szerint egyértelmű esetet arra, hogy a kínai kormány magáncégek ellen intézett támadást. Elmondása szerint sokkal több hasonló eset történt, ám a cégek ezekről hallgatnak, mivel nem szeretnék kockáztatni üzleti kapcsolatukat kínai partnereikkel. A meghallgatáson többen is aggodalmuknak adtak hangot az egyre erősödő kínai kémtevékenység miatt. Michael Hayes, egykori CIA igazgató úgy fogalmazott, hírszerzéssel foglalkozó szakemberként elismerésre méltónak tartja a támadások kifinomultságát, széleskörűségét és állhatatosságát. Mint mondta, ilyen mértékű összehangolt támadást nem lehet egy állam tudta és támogatása nélkül végrehajtani. Másképp látta a dolgokat az amerikai nemzetközi kereskedelmi szervezet, a National Foreign Trade Council elnöke, William Reinsch, aki szerint hiba lenne a WTO elé vinni az ügyet. Reinsch szerint az esetben az egyetlen megoldás a párbeszéd, mivel véleménye szerint a nyers erő nem oldaná meg a problémát.

A párbeszédet azonban megnehezíti, hogy a kínai kormány minden esetben határozottan tagadta szerepét a támadásokban. A meghallgatáson elhangzottakra reagálva Wang Baodong, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője nyilatkozatot adott ki, amelyben elutasította a vádakat. Mint fogalmazott, Kína szintén áldozata a nemzetközi kiberbűnözésnek, így teljes mértékben átlátja annak veszélyeit és minden tőle telhetőt megtesz az ilyen esetek visszaszorítására. Baodong felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptalan vádaskodás helyett inkább a tényeket kellene megvizsgálni. Utóbbi megjegyzésére lehetne válasz James A. Lewis kiberszakértő javaslata, aki szerint nyilvánosságra kellene hozni a támadások jegyzőkönyveit, ezzel is segítve a tisztánlátást. Az ellentét éleződése valószínűleg nem fog jót tenni az amerikai-kínai gazdasági kapcsolatoknak, amelyek az utóbbi időben egyébként sem voltak feszültségektől mentesek.