Security

symantec_címlap
Forrás: meship.com

Nem félünk a mobiltól

Noha a veszély már fennáll, a magyar cégek többsége nem fél a mobil támadásoktól.

A magyar vállalkozások többségének sem írott szabályzata, sem kialakított védelmi rendszere nincs a mobil eszközöket érintő fenyegetettségek elhárítására, de nem is tartják reálisnak egy esetleges mobilbiztonsági támadás bekövetkeztét, derült ki abból a felmérésből, amit több mint 200 közép- és nagyvállalat megkérdezésével folytatott le a Symantec.

Megkerül-e vajon?
Megkerül-e vajon?
Pedig a biztonsági termékeket kínáló cég szerint a veszély valós. Ahogy Bulent Teksoz, a Symantec regionális biztonsági stratégia vezetője fogalmazott egy sajtótájékoztatón, a közeljövőben a kártékony kódok legnagyobb gyűjtő- és elosztóhelyei a mobil platformokhoz készült programokat kínáló alkalmazásboltok lesznek. Ezzel együtt sem tanácsolja, hogy a cégek tartsák távol a vállalattól a mobil eszközöket (ami amúgy is reménytelen próbálkozás lenne); sokkal többet érnek, ha azok menedzselésére fordítanak nagyobb figyelmet.

Utóbbi viszont még csak gyerekcipőben jár Magyarországon. A Symantec felmérése szerint a cégek 71 százaléka használ már okostelefont, egyhatoduknál pedig már a táblagépek is megjelentek (elsősorban a felsővezetők kezében). Miközben az informatikai vezetők tartanak az adatvesztéstől, a nem megengedett tartalmak letöltésétől, a vírusfertőzéstől vagy a céges hálózathoz való jogosulatlan hozzáféréstől, egy esetleges mobiltámadás bekövetkeztét többségük nem tartja reálisnak.

Emiatt csak az okostelefont alkalmazó vállalatok nem egészen fele használ valamilyen szoftveres védelmet, a távoli letöltést és adattörlés lehetőségét pedig alig 30 százalékuk veszi igénybe. Írott szabályozás sem nagyon létezik a mobil eszközök céges használatára, és ahol van, ott is inkább a költségszempontok alapján korlátozzák a hang- és adatforgalmat.