Security

vision2011_címlap
Forrás: Symantec

Az iPad-et is védi a Symantec

Adatvédelem az iPadre, biztonság a felhőbe, egységes menedzsment a virtualizált rendszereknek – a Symantec az összes divatos biztonsági aggodalomra igyekszik megoldást kínálni Vision 2011 konferenciáján.

A pénzügyi és a HR-igazgatót leszámítva a vállalat szinte összes felsővezetője megjelent a barcelonai CCIB konferenciaközpont színpadán, hogy lépésről-lépésre bemutassa, mennyire adekvát válaszokat tud adni a Symantec azokra a vállalati problémákra, amelyek a fejlődés megtrendjeiből következnek. Mindezekkel pedig az a cél, fejtette ki Francis deSouza, a vállalati termékek felelőse, hogy az informatika ismét az innováció élharcosa legyen, ahelyett, hogy folyton csak a "nem"-eket ismételgeti: azt a táblagépet nem lehet csatlakoztatni a hálózatra, azt az adatot nem lehet kitenni a felhőbe, azt az alkalmazást nem lehet virtualizálni.

Enrique Salem
Enrique Salem
A megatrendeket és a belőlük fakadó problémákat egyenesen Enrique Salem, a Symantec elnök-vezérigazgatója ismertette: az információs robbanás, a biztonsági fenyegetések megváltozása, a mobilitás, a virtualizáció és a számítási felhő. (Ezekről beszélt lapunknak adott nyárvégi interjújában Kevin Isaac, a cég fejlődő régiókért felelős alelnöke is.) A részleteket már az utána következő vezetők bontották ki az EMEA-térség minden szegletéből érkező, több ezer főnyi hallgatóságnak.

A friss bejelentések közül egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó – még ha talán nem is a legfontosabb – termék az iPadre készített adatszivárgás-megelőző (data-loss prevention, DLP) megoldás. A régi mondás jegyében, miszerint ha valamit nem tudsz megakadályozni, akkor állj az élére, a Symantec sem azt tanácsolja, hogy tiltsák be a táblagépek vállalati használatát, inkább igyekszik biztonságossá tenni azt. A DLP for Tablet nem az állományok neve, hanem tartalma alapján figyeli az érzékeny információkat, és akadályozza meg, hogy kijussanak az eszközről. Ennek során nem tesz különbséget magán és céges levelezés, webes kommunikáció vagy éppen a letölthető alkalmazások használata, illetve a 3G és a wifi-kommunikáció között. A megoldás integrálható a meglévő Symantec DLP termékekkel, így ugyanazok a védelmi szabályok alkalmazhatók a különféle végkészülékekre. A várhatóan jövő év elején megjelenő terméket nem sokkal később követi az Androidos változat is.

Sokat vár a cég a számítási felhők, illetve az azokból igénybe vett szolgáltatások biztonságát garantálni hivatott O3-tól is (a név a légkört az ultraibolya sugárzástól védő ózonrétegre utal). Három fő funkcionális területe a hozzáférés-vezérlés, az információvédelem, illetve a vállalati szabályozás (governance). Az O3 a Symantec jelenlegi termékportfoliójának képességeit teszi elérhetővé a felhőszolgáltatások számára is: a hozzáférés-vezérlés a meglévő azonosítási infrastruktúra adatait használja fel, míg az információvédelem a DLP-t és a titkosítást terjeszti ki a felhőbe küldött adatokra.

A nem ennyire előretekintő cégek a Storage and Availability Management 6.0 bejelentésének örülhetnek. A különféle Veritas tárolómenedzsment és magas rendelkezésre állást biztosító termékeket összefogó csomag új verziójának fő célja, hogy megkönnyítse a privát felhők kiépítését: egyrészt lehetővé teszi a meglévő infrastruktúra elemeinek felhasználását, másrészt módot ad a fizikai és a virtuális környezet egységes menedzselésére.