Security

Fokozott kockázattal (Forrás: aurco.com)
Fokozott kockázattal (Forrás: aurco.com)
Forrás: aurco.com

Tudják, de nem bíznak

Egy felmérés szerint a nagyvállalatoknál a gazdasági jellegű kockázat a legmagasabb a szervezetek számára, amit szorosan követ a technológiai jellegű kockázat. Ugyanakkor a felsővezetők nem bíznak szervezetük kockázatkezelési gyakorlatában.

Világszerte nőnek  a biztonsági fenyegetések, s a felsővezetők ezt tudják is. Ennek ellenére mintha megbénultak volna, s nem képesek a helyükön kezelni a kockázatokat. Ennek okát a HP megbízásából a Coleman Parkes által készített felmérés abban látja, hogy a felsővezetők egyszerűen nem bíznak szervezetük kockázatkezelési gyakorlatában. A megkérdezett üzleti vezetők mindössze 29 és a műszaki vezetők csupán 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szervezete kellően fel van vértezve a biztonsági fenyegetések ellen. Azt is elmondták, hogy mind a kockázatok mennyiségét, mind pedig komplexitását tekintve a helyzet rosszabbodására számítanak.

Fokozott kockázattal (Forrás: aurco.com)
Fokozott kockázattal (Forrás: aurco.com)

A felsővezetőknek továbbá több mint 50 százaléka gondolja, hogy az elmúlt évben gyakrabban fordultak elő biztonsági szabályszegések szervezetüknél. 27 százalék találkozott jogosulatlan belső hozzáférésből eredő szabályszegéssel, 20 százalékuknál pedig külső támadás is előfordult az utóbbi 12 hónapban. A platformok (operációs rendszerek, keretrendszerek) sérülékenysége a legkritikusabb probléma a szervezetek számára, ezt követik a hálózat, az alkalmazások és az eszközök sérülékenységei.

A válaszadók 21 százaléka számolt be az azonosítókkal és privilégiumokkal kapcsolatos visszaélésekről az elmúlt évben, 19 százaléknál az üzleti működésben jelentkezett fennakadás, 19 százalék nem kívánt információszivárgást észlelt, 13 százaléknál a tranzakciók biztonsága sérült. Ezért a válaszadók több mint fele szerint a biztonság kiemelt prioritás lesz 2012-ben, és 48 százalékuk véli úgy, hogy biztonsági büdzséje emelkedni fog a következő költségvetési ciklusban.