Security

facebook01
Forrás: ITB
Könnyelmű adatkezelés

Újabb Facebook botrány

Egy blogbejegyzésben kénytelen volt elismerni a Facebook, hogy több ezer olyan appfejlesztőnek engedett betekintést személyes felhasználói adatokba, akiknek nem lett volna szabad hozzáférést adnia.

A dolog előzménye, hogy a Facebook által két évvel ezelőtt bevezetett adatvédelmi szabályozás előírta, hogy a 90 napig nem használt appok nem oszthatnak meg adatokat a fejlesztőkkel, azonban kiderült, hogy a nem kívánt adatmegosztás ennek ellenére megtörtént. Vagyis Zuckerbergék a saját maguk által hozott intézkedéseket sem tartják be.

A világ legnagyobb közösségi szolgáltatása azzal próbálja tisztára mosni magát, hogy azt állítja: olyan emberek személyes adatai nem kerültek a fejlesztők kezébe, akik korábban nem adtak engedélyt a rájuk vonatkozó információk megosztására.

Az nem derül ki a blogbejegyzésből, hogy hány felhasználót érint az adatkezelési hiba, és azt sem tudhatjuk meg, hogy pontosan milyen információk szivárogtak ki.

A hasonló incidensek későbbi elkerülése érdekében világos útmutatást fognak adni a fejlesztők számára az adathasználattal és -megosztással kapcsolatban, ígéri Konstantinos Papamiltiadis, a Platform Partnerships részleg alelnöke. Az új szabályozás - már ha betartják - korlátozni fogja az információkat, amelyeket a fejlesztők megoszthatnak külső cégekkel az érintett személyek kifejezett hozzájárulása nélkül.