Security

phishing02
Forrás: ITB
Óvatosan az e-mailekkel!

Újabb veszélyek fenyegetik az otthonról dolgozókat

A kiberbűnözők rámozdultak arra, hogy egyre többen kénytelenek otthonról dolgozni, és mások nevében küldött ál e-mailekkel igyekeznek átverni az embereket.

Az elektronikus levelezés biztonságára szakosodott GreatHorn cég több mint 640 biztonsági szakértő, informatikus és felsővezető bevonásával arra kereste a választ, hogy milyen új támadási stratégiákkal fenyegetik a hackerek a felhasználókat a koronavírus-járvány idején. Érdekes módon a válaszadók közel fele (48,7 százaléka) arról számolt be, hogy ismerősök, kollégák, ügyfelek, üzleti partnerek nevében küldenek mostanában hamisított e-maileket a kiberbűnözők.

Több mint egyharmaduk (35,1 százalék) nyilatkozott úgy, hogy az úgynevezett megszemélyesítése támadások jelentik számára az idén az e-mailekben érkező legnagyobb fenyegetést. Ráadásul 42,4 százalékuk számolt be arról, hogy jól ismert márkák nevében is küldenek ál leveleket a hackerek.

Általánosságban véve a hackertámadások nagy része indul levélküldéssel, a felmérés résztvevőinek 35,8 százaléka talált már az idén a postaládájában adathalász, mások nevében küldött, vagy rosszindulatú programot tartalmazó levelet. A tavaly felmérés során még csupán a válaszadók 24,3 százaléka jelezte ezt.

A kutatásban résztvevők 33,6 százaléka állította, hogy minden nap el kell hárítania valamilyen e-mailes fenyegetést, ami 165 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.