Security

pendrive
Forrás: Lifewire

Útközben is védett adatok

Az információbiztonságnak rendszeresen az egyik leggyengébb pontját jelentik a mobil adathordozók, leginkább a pendrive-ok. Sokszor teljesen le is tiltják őket, pedig van ennél jobb megoldás is.

A pendrive-ok pont amiatt veszélyesek információbiztonsági szempontból, amiért olyan sokan szeretik használni: minden számítógéppel egyszerűen használható, nagy kapacitású, kis helyen elfér. Más szóval: könnyedén fel lehet rájuk másolni a bizalmas vállalati adatokat, otthon fel lehet másolni a saját számítógépre, vagy éppen útközben el is lehet hagyni.

Az adatokból az derül ki, hogy a magyar vállalkozások inkább az USB-drive-ok előnyeit, nem pedig hátrányait helyezik előtérbe. A Kingston Technology idén nyáron elvégzett hazai felmérése szerint a magyar vállalatok 94 százalékánál használnak USB-s háttértárolókat. A válaszadók 52 százaléka a személyes adatok mellett munkahelyi állományokat is tárol a vállalati pendrive-okon (vagy éppen fordítva). Több mint egyharmaduk arról is beszámolt, hogy nyoma veszett egy vállalati USB-nek. Utóbbi különösen érzékeny veszteség lehet jövő májustól, mert a GDPR-rendelkezések szigorú büntetéseket szabnak ki azokra a vállalatokra, amelyektől személyes adatok szivárognak ki.

Az egyik legegyszerűbb, mégis meglepően ritkán alkalmazott megoldás a hardveres titkosítás lehet – mondta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere egy nemrégiben tartott sajtóeseményen.

A GDPR megkülönböztet biztonsági és adatvédelmi incidenst; utóbbit be kell jelenteni a hatóságoknak, és szóba kerülhetnek szankciók is. Ha titkosított pendrive-on vesznek el személyes adatok, az csak biztonsági incidens; de ha titkosítatlan, tehát mindenki számára könnyen olvasható tárolón vész nyoma az adatoknak, az már adatvédelmi incidensnek minősül. Ehhez képest a magyar vállalatoknak csak 11 százaléka használ hardver alapú titkosítást. Ugyanakkor a pendrive-ok titkosítása több szinten is megoldható.

A Kingston termékválasztékában megtalálhatók azok az eszközök, amelyek csak jelszó megadása után olvashatók vagy írhatók. De léteznek központilag felügyelhető megoldások is, ahol be lehet állítani, hogy adott pendrive mely számítógép(ek)en használható vagy milyen típusú állományokat lehet rájuk másolni, a távolról lecserélhető a jelszó, vagy megadható akár az is, hogy milyen üzenet jelenjen meg a számítógép képernyőjén, amikor az elveszett pendrive-ot először teszik be egy számítógépbe. Ezek az eszközök természetesen drágábbak, mint a tömegcikk USB-meghajtók, de a költségeik elenyészőek egy esetleges adatvédelmi incidenshez képest, mutatott rá Kaszál Norbert.