Security

wifi
Forrás: ITB
Jogállam

Wi-Fi hálózatot üzemeltetőket tartóztattak le

A franciaországi Grenoble városában öt bár és kávézó tulajdonost tartóztattak le, mert az általuk üzemeltetett nyilvános Wi-Fi hálózatoknál nem naplózták a csatlakozó felhasználókat.

Az intézkedés alapjául egy 2006-ban érvénybe lépett francia törvény szolgál. amely előírja, hogy minden internetszolgáltatónak legalább egy évig meg kell őriznie a bejelentkező felhasználókra vonatkozó információkat.

Az érintettek arra hivatkoztak a kikérdezésükkor, hogy fogalmuk sem volt a szóban forgó törvényről, azt meg végképp nem értették, hogy az miért vonatkozna rájuk, mivel az érdekképviseleti szervezetük nem értesítette őket erről.

Helyi médiaértesülések szerint a törvény nem csak a nagy internetszolgáltatókra terjed ki, hanem minden olyan személyre, aki internethozzáférést nyújt akár ingyen, akár pénzért, akár jelszóval védett hálózaton keresztül.

A törvényt megszegőket akár egy évig tartó börtönbüntetésre, valamint magánszemélyek esetében 75 ezer euróig, vállalkozások esetében pedig 375 ezer euróig terjedő pénzbüntetésre ítélhetik.