Technology

Atiyeh Nabil, RackForest
Atiyeh Nabil, RackForest
Forrás: ITB

A tárhelytől a georendundáns szolgáltatásokig

Ha vásárolt valamit a magyar interneten, keresett ingatlant, olvasta a megyei napilapok online verzióit, esetleg online számláz, jó eséllyel olyan szolgáltatásokat vett igénybe, amelyek a RackForest által üzemeltetett adatközpontokban működnek. A cég több szempontból is különlegesnek számít a hazai adatközpont-szolgáltatók között.

Hat évvel ezelőtt alapította a RackForestet két magánszemély. Egyiküknek sem volt idegen az adatközpontok világa: Atiyeh Nabil, aki ügyvezetőként viszi most a céget, a Docler Holdingtól érkezett, ahol a LiveJasmine szolgáltatás működtetéséért volt felelős. Társa, Angeli János a BIX üzemeltetőjeként pedig amolyan élő legenda a magyar online közösségben, szintén óriási adatközpontos és hálózati tapasztalatokkal. A két alapító már az elején megállapodott néhány alapelvben, és a RackForest azóta is ezek mentén működik.

1. Ügyfélközpontúság

Atiyeh Nabil számára ez nem egyszerűen az ügyfelek gyors, pontos és udvarias kiszolgálását jelenti. Mint mondja, ők megteszik azt a plusz egy lépést, ami a jó kiszolgálást elválasztja a kiválótól. Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha jön az ügyfél, hogy mennyibe kerül ez vagy az a szolgáltatás, nem pusztán az árlistát közlik vele. Igyekeznek megérteni az üzleti igényeit, amelyekre megoldást keres, majd ennek a tudásnak a birtokában sokkal testreszabottabb szolgáltatási csomagokat tudnak összeállítani neki – akár még olcsóbban is.

2. Minőség

„Már az elején eldöntöttük, hogy prémium szolgáltatót építünk fel, mert hiszek abban, hogy akkor leszünk sikeresek, ha magasra tesszük a lécet”, mondja erről az ügyvezető. Ennek megfelelően igényes, minőségi műszaki megoldásokkal alakították géptermüket a központban, a Victor Hugo utcában, és nem sajnálták a pénzt a rendundancia megvalósítására sem. „Nagyon sokat spórolhat egy szolgáltató, ha nem kettőzi meg rendszereit, ha nem vesz generátort, és így tovább. Mi odafigyeltünk arra, hogy az áramellátásunk, a szünetmenteseink, a hálózatunk redundáns legyen”, érzékelteti a RackForest egyik megkülönböztető jellegét Atiyeh Nabil.

3. Szakértelem

A magas minőséget az alapítók és az általuk toborzott csapat magas szintű szakértelme garantálja. Különösen erős a magas rendelkezésre állású rendszerüzemeltetés terén szerzett tapasztalat; „a LiveJasmine-nél egyszerűen nem engedhettük meg a rendszerleállást”, említi az ügyvezető. A RackForest az üzembiztonságot nem csak adatközponton belül kínálja, hanem georedundanciával is. Budapesten három helyszínen működtet adatközpontokat, amelyek egymás tartalékaiként is üzemelhetnek.

4. Rugalmasság

Miközben műszaki háttérben és tudásban a nagy szolgáltatók szintjén hozza, rugalmasságában a kicsiket idézi a RackForest. Minden olyan kívánságot igyekeznek teljesíteni, amely nincs a többi ügyfél kárára. A műszaki szakértelem csak egy telefonhívásra van az ügyfelektől, ha pedig magasabb szintű kapcsolat kell, Atiyeh Nabil mindig elérhető a nagy ügyfelek vezetői számára. „Ha szól az ügyfél, hogy holnapra kell még tíz szerver, nem a szerződést kezdjük el fogalmazni, hanem másnapra ott a tíz szerver, a papírmunkát meg elintézzük utána. De a szerződéseink szövegezésében is hasonló rugalmasságot mutatunk”, árulja el egyik titkukat az ügyvezető.

5. Tisztesség

„Hosszú és nehéz folyamat, amíg az ember felépíti saját és cége jó imidzsét. Azt hiszem, ez az esetünkben jól sikerült, és semmilyen módon nem akarom veszélyeztetni. A legtöbb ügyfelünkkel már olyan kapcsolatban vagyok, hogy akár egy üres papírt is aláírnának nekünk, mert tudják, hogy nem csapjuk be őket”, mondja Atiyeh Nabil. Ennek része a már említett gyakorlat is, amikor az igényeket megismerve olcsóbb ajánlatot tesznek, mint amit az ügyfél eredetileg kért.

Ilyen alapelvek mellett mit tud kínálni a RackForest az ügyfelek számára? A tulajdonosok, vezetők számára egy pénzügyileg stabil, gyorsan növekvő cég szolgáltatásait. A hat éve működő RackForest tavaly már 790 millió forintos bevétellel zárt, ami teljes egészében szolgáltatásokból jött össze. Ezzel már megelőzték a régebb óta piacon lévő hazai vetélytársak többségét. Az ügyfelek száma megközelíti a 6 ezret, amelyek között igazi nagyágyúk is vannak, több különféle szektorban is: e-kereskedelem (Extreme Digital, JátékNet); ügyviteli szolgáltatások (KulcsSoft); ingatlan (ingatlan.com, Duna House); streaming (Telenor MyTV); webportálok (MediaWorks megyei weboldalak, mindmegette.hu, Budapest Airport).

Az informatikai vezetők pedig biztosak lehetnek abban, hogy magas színvonalú és rendelkezésre állású, akár georedundáns szolgáltatást tudnak igénybe venni. A RackForest a Victor Hugo utcán kívül még két helyszínnel rendelkezik, az Asztalos Sándor utcai és a Kozma utcai adatközpontokban. Mindhármat dedikált, redundáns, 100 gigabit/másodperces optikai kábel köti össze. Két központi router üzemel, redundáns csatlakozással a belföldi és a külföldi internetes vonalakra. A szervertermek mindegyike redundáns klímával és kettőzött szünetmentes tápegységekkel védett. Utóbbiban az egyes körök több csoportra vannak osztva, így egy akkumulátor meghibásodása nem okozza a teljes kör kiesését, tovább növelve az üzembiztonságot.

„Nem vagyunk a legolcsóbbak a magyar piacon, de nem is akarunk az lenni. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy a legnagyobb értéket kínáljuk a legkedvezőbb áron. Az egyik legnagyobb értékünk a magas rendelkezésre állású, georedundáns szolgáltatásokban van, de számos más szolgáltatás is elérhető tőlünk. Kínálunk dedikált szervereket, szerverhosztingot, tárhely-szolgáltatást, virtuális szervereket és még üzemeltetünk is. Ez a szolgáltatási portfolió szerintem egyedülálló a magyar piacon. Számos esetben jól jön az ügyfélnek, ha egy kézben van az infrastruktúrát biztosító és az üzemeltető cég, mert így problémák esetén elkerülhető a hosszadalmas és költséges egymásra mutogatás”, említ még egy előnyt Atiyeh Nabil.