Technology

Innovációs díj
Forrás: ITB

Az innovációban élenjáró magyar vállalkozások

Huszonnyolc európai, közöttük kettő magyar vállalkozást is jelöltek az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) 2020-as innovációs díjára.

Az innovatív vállalkozásokat kitartásuk és kreativitásuk, úttörő termékeik és szolgáltatásaik miatt jelölték a díjra, amelyek a remények szerint felgyorsítják Európa átállását a zöldebb, egészségesebb és digitálisabb jövő felé.

A magyar kezdeményezések közül az Entremo nevű távmonitoring-készülék érdemelte ki a jelölést. A készülék automatikusan méri a betegek életjeleit a nem intenzív osztályokon lévő kórtermekben. Abban segít az ápolóknak, hogy képesek legyenek több beteget hatékonyabban, ráadásul távolról figyelemmel tartani. Az online platform továbbá riasztást küld az egészségügyi személyzetnek a romló esetekről, amelyek sürgős ellátást igényelnek.

A szintén magyarországi PrO4Bake kezdeményezés célja, hogy optimalizálja a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) formájában működő pékségek termelési folyamatait az élelmiszerhulladék csökkentése és az energiafogyasztás minimalizálása érdekében. A mesterséges intelligencia alkalmazásával és a kereslet előrejelzésének digitális összekapcsolásával a PrO4Bake elemezni tudja a fogyasztók észrevételeit és igényeit, és segít a termelés programozásában.