Technology

cebit
Forrás: Mobil News

CeBIT-re fel!

Több mint húsz magyar digitális vállalkozás mutatkozhat be a CeBIT magyar országstandján.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz önálló magyar stand a CeBIT-en. A 400 négyzetméteres kiállítótér a „Hungary – Living Innovation” szlogen köré épül, és a tavalyi lakóházzal ellentétben a tágasabb élettérben, a falutól a metropolisig mutatja be az innovatív termékeket.

Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára a magyar megjelenést bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy két fő célja van a magyar állami részvételnek a német kiállításon. Egyrészt szeretnék a hazai digitális vállalkozások exportképes termékeit és szolgáltatásait pozicionálni a német piacon; másrészt a német gazdaság irányítói és vezető felé kívánják jelezni, hogy Magyarország elkötelezett a digitális innováció iránt, így a hazánkban megtelepedett, vagy itt megjelenni készülő cégek jó partnerekre találnak a magyar vállalkozásokban.

Kiállítók a magyar standon

- Holografika
- JUSTICE Security
- NISZ
- Nitro Communications
- OMTLAB
- Onlinet Group
- Parkl Digital Technologies
- Reach Solutions
- Synthesis-NET
- Talk-A-Bot
- Traqle
- United Consult K2

 

A világ nagy infokommunikációs kiállításai közül pedig nem azért kiemelkedően fontos a CeBIT, mert ez az egyik legnagyobb a világban, hanem mert a magyar gazdaságnak rendkívül erős a német kötődése – tette hozzá Major Gábor, az IVSZ főtitkára. A CeBIT-re pedig jellemzően német üzleti döntéshozók látogatnak ki, és nem csak az informatikai szegmensből: nekik kell megmutatni, milyen értékeket tud kínálni a magyar ipar és innováció.

Major Gábor örvendetesnek nevezete, hogy a magyar állam különféle programokkal támogatja a hazai kkv-k külpiacokra jutását. Mint mondta, a hazai szoftver- és szolgáltatásexport erőteljesen növekszik, ám ebből a kkv-k csak kisebb részben veszik ki részüket, ezért számukra különösen fontos, hogy segítséget kapjanak a külpiacokon való megjelenésben.

Előadók a magyar standon

- ApPello
- Blockchain Kompetenciaközpont
- Care All
- Cyber Services
- HeatVentors
- Inventure
- L-mobile Hungary
- QUANTIC Hungary
- 4iG

 

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Program vezetésével megbízott miniszterelnöki biztos arról is beszámolt, hogy még a nyáron kormánydöntés születhet arról, hogy a világban évente rendezett 8-10 nagyobb infokommunikációs kiállítás közül melyik legyen az a 3-5, ahol a következő néhány évben rendszeresen megjelenik országstanddal Magyarország.

A mostani CeBIT-es megjelenés összességében 340 millió költségvetési forintot emészt fel: ebből fedezik a stand koncepciójának kialakítását és fizikai megvalósítását, a cégek felkészítését és a részvétel költségeit. Az idei CeBIT-en ötven jelentkezőből 12 céget választottak ki, ők mutathatják be megoldásaikat a magyar országstandon, kilenc másik cég pedig prezentációt tarthat a nagyközönségnek. Major Gábor szerint a kiválasztás során azt vették figyelembe, hogy a vállalkozásnak van-e külföldön (elsősorban a német piacon) értelmezhető és életképes terméke; meg tudják-e fogalmazni, milyen értéktöbbletet kínál a megoldásuk; és végül, hogy mennyire elkötelezettek. A startupok mellett érdekes módon helyet kaptak nagyobb, sőt állami cégek is (4iG, NISZ Zrt).


(A szervezők jóvoltából az ITBUSINESS olvasói 50 százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet a CeBIT-re az EjFRKMkCvA promóciós kód használatával az expo weboldalán - a kedvezmény az általános jegyre érvényes.)