Technology

ETCIO.com
Forrás: ITB

Felhők, ha találkoznak

Közvetlen összeköttetést teremtett felhőszolgáltatásai között az Oracle, így a felhasználók könnyedén tudnak folyamatokat és adatokat mozgatni a két felhő között.

Az együttműködés komoly lehetőségeket teremt a két cég vállalati felhasználói számára. A sajtóközlemény szerint a felhők között megvalósított közvetlen hálózati kapcsolatnak köszönhetően zökkenőmentesen lehet majd akár üzletkritikus feladatokat is migrálni a Microsoft Azure és az Oracle Cloud között, illetve összekapcsolhatók lesznek az olyan Azure szolgáltatások, mint az Analytics és az MI az Oracle Cloud szolgáltatásaival, például az Autonomous Database-zel.

Innentől kezdve például nem lesz akadálya annak, hogy egy vállalat az Azure-ban futtassa az Oracle E-Business Suite vagy az Oracle JD Edwards szoftvereket, miközben azok adatbázisát az Oracle Cloud-ban működő Exadata infrastruktúrán futó Oracle Autonomous Database alkotja. (Ettől még az Azure-ban is lehet majd futtatni az Oracle adatbázisokat.)

Az integráció az azonosítási szolgáltatásokra is kiterjed, tehát egyetlen jelszóval és belépéssel lehet majd igénybe venni a két felhőt és szolgáltatásait. Ilyen szoros együttműködésre két, egymás vetélytársainak tekinthető felhőszolgáltatás között ritkán van példa. Ezzel együtt mindkét fél számára előnyös lehet a partnerség. Az Oracle szeretné felfuttatni saját felhőszolgáltatásait, viszont tisztában van azzal, hogy aligha tudja megszorítani a piacvezetőket (AWS, Azure és Google Cloud). A Microsoft – amely ma már leginkább felhőszolgáltatóként határozza meg magát – pedig ezzel a lépéssel további lehetőségeket kínál az Azure felhasználóinak, amelyek között a Fortune 500 cégek 95 százaléka megtalálható.

A partnerség keretében többféle Oracle vállalati szoftvercsomag (JD Edwards EnterpriseOne, E-Business Suite, PeopleSoft, Oracle Retail, Hyperion) lesz futtatható úgy az Azure-on, hogy a mögöttes adatbázisok (RAC, Exadata, Autonomous Database) az Oracle Cloud-ban működnek. A közvetlen adatkapcsolat egyelőre két amerikai adatközpontra terjed ki (Ashburn és Azure US East), a további régiók bekapcsolása egy nem pontosított későbbi időpontban várható.