Technology

onlne_billing.jpg
Forrás: businessfamilyfirst.com
Online számlázni is egyszerűbb

Lehet egy gonddal kevesebb?

Július 1-étől nem lesz érdemes papír alapú számlatömböt használni. Az online számlázószolgáltatások azonban nemcsak a számlák kötelező, NAV-os adatszolgáltatását könnyítik meg, hanem számos olyan funkciót is kínálnak, amelyekkel érezhetően csökkenhet a vállalkozások adminisztrációja.


Július 1-től, ha elméletben nem is, de a gyakorlatban bealkonyul a számlatömböknek, a kézzel kiállított számláknak, amelyekhez oly szorosan kötődtek a magyar egyéni és kisvállalkozók az elmúlt harminc évben. Júliustól ugyanis értékhatártól függetlenül minden egyes, belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni a NAV-hoz. „Ez minden vállalkozó életében óriási változást hoz. A jogszabály vonatkozik a KATA-sokra, az áfamentesen adózókra és az adószámos magánszemélyekre, egyszóval mindenkire, aki belföldi adóalanynak állít ki számlát”, érzékelteti a változás nagyságrendjét Sárospataki Albert, az online számlázási szolgáltatást kínáló Billingo ügyvezetője.

A jogszabály nem tiltja kézi számlatömb használatát, de ha valaki ragaszkodik hozzá, csak a saját adminisztrációját bonyolítja meg. Nem elég, hogy kézzel megírja a számlát, utána négy napon belül az adatokat fel kell tölteni a NAV online számlarendszerébe – vagyis kétszer dolgozik. Ha pedig elfeledkezik a dologról, komoly bírságokra is számíthat.

Itt jönnek képbe az online számlázási szolgáltatások, amilyen a Billingo is. Egyszerűbben használható, mint egy hagyományos számlázóprogram: nem kell telepíteni vagy frissíteni, regisztráció után böngészőből elérhető, ráadásul nincs egyetlen számítógéphez kötve, bármely gépről, vagy akár tabletről, mobilról, helytől és időtől függetlenül is intézhető a számlázás. A kiállított számla PDF formátumban emailen is továbbítható, megspórolva a postázás nyűgét és költségeit. Ami pedig az előbb említett kötelezettséget illeti, az online számlázók a jogszabályoknak megfelelően automatikusan továbbítják a számlákat a NAV rendszere felé – egyelőre csak azokat, amelyek áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot, júliustól pedig az összeset, amelyeket más belföldi adóalanynak állítanak ki. Mindezeken túl az alap számlázási funkciók a legtöbb szolgáltatónál ingyenesek.

Nem csoda, hogy az elmúlt hónapokban eléggé megugrott a Billingo szolgáltatására regisztráló felhasználók száma. A jogszabályi változás csak az egyik tényező, és valószínűleg sokan vannak, akik csak ezután ébrednek rá erre, mondja Sárospataki Albert. Ráerősített a trendre a járványhelyzet is, amely más területeken is a digitális, online megoldások felé terelték a vállalkozásokat. „Az ügyfélszolgálatunkra befutó hívásokból jól érzékelhető, hogy sok olyan ügyfelünk lett, akik korábban nem használtak ilyen jellegű internetes szolgáltatásokat” , teszi hozzá az ügyvezető igazgató.

Május közepén alapvetően megújult a Billingo, hogy még egyszerűbbé és olcsóbbá tegye szolgáltatásait. Az ügyfelek már eddig is nagyon szerették például azt a funkciót, amellyel nyomon lehetett követni, hogy a címzett mikor kapta meg és nyitotta meg a számlát, vagy azt, hogy a fizetési felszólításokat automatikusan küldi ki a rendszer. A Billingo egyik legjobban kedvelt funkciója a számlaismétlés: ha a vállalkozó rendszeresen állított ki ügyfeleinek ugyanolyan értékű számlát (például általánydíjas szolgáltatásért), akkor a rendszer képes volt ezeket a számlákat a megfelelő időben automatikusan elkészíteni és kiküldeni.

A Billingo ügyfelei mostantól pedig még több egyedi szolgáltatást és még olcsóbb számlázást kapnak, foglalta össze az ügyvezető igazgató. Magyarországon egyedülálló módon már nem számítanak fel semmilyen külön díjat a tömeges számlakiállításért, az API használatért (vagyis amikor a számlázót API-n keresztül közvetlenül összekapcsolják az ügyfél rendszerével, például webshopjával) és az elektronikus számlák kiállításáért sem. Szolgáltatásuk megbízhatóságában is annyira bíznak, hogy felelősséget vállalnak a NAV adatszolgáltatásért – amennyiben a Billingo hibájából nem kerülnek be a számla adatai a NAV online rendszerébe, az esetleges büntetést átvállalja a szolgáltató. „Mindezeken túl még számtalan kisebb új funkcióval könnyítjük meg a számlázási folyamatot”, mondja Sárospataki Albert.

Az ügyvezető szerint azonban ez még csak a kezdet. Az elmúlt év során az alapoktól átírták a rendszerüket, így mostantól sokkal könnyebb lesz új funkciókkal, szolgáltatásokkal kiegészíteni azt, hogy még gyorsabbá, egyszerűbbé tudják tenni ügyfeleik életét. A számlázó hamarosan összekapcsolható lesz több bank számlavezető rendszerével, így nyomon követhetővé válik a bevételek és kiadások alakulása. Erre pedig már olyan rendszert építenek, amely akár áthidaló kölcsönöket és egyéb megoldásokat is kínálhat az átmenetileg pénzzavarba kerülő vállalkozásoknak, villant fel még egy lehetőséget az ügyfelek teljesebb kiszolgálására a Billingo ügyvezető igazgatója.