Technology

AV1 tömörítés
Forrás: ITB

Nagy újítás jön a Windows 10-be

Bejelentette a Microsoft, hogy a Windows 10 operációs rendszer támogatja a minden korábbinál jobb tömörítést és képminőséget kínáló AV1 szabványt.

A Microsoft a társalapítója az AV1-et kifejlesztő Alliance for Open Media szervezetnek. A szortvergyártó szerint az AV1-gyel akár 50 százalékkal jobb tömörítés érhető el ugyanannál a videónál, mint a H.264-gyel.

„Idén ősszel a Microsoft partnerei hardveresen gyorsított AV1 videotámogatást vezetnek be az új Windows 10 számítógépeken a legújabb GPU-kkal. Mivel a videózás a világ internetforgalmának egyre nagyobb részét teszi ki, a jobb tömörítési technológia csökkenti a sávszélesség-fogyasztást, miközben javítja a képminőség.” - olvashatjuk a redmondiak közleményében.

Az AV1 formátumú videók hardveresen gyorsított lejátszásához a Windows 10 1909-es verziószámú vagy újabb változatára, az AV1 videóbővítmény re (letölthető a Microsoft Strore-ból), egy kompatibilis böngészőre (a Microsoft Edge megteszi), a legújabb videóvezérlőre és az alábbi hardverösszetevők valamelyikére van szükség:

- 11. generációs Intel Core processzor Intel Iris Xe grafikával
- NVIDIA GeForce RTX 30 sorozatú GPU
- AMD Radeon RX 6000 sorozatú grafika