Technology

pcpiac
Forrás: ITB
Járvány idején

Szárnyal a PC-piac

A koronavírus-járvány miatti kényszerű otthonmaradás hatalmas lendületet adott a PC-vásárlásoknak, aminek nagy valószínűséggel az lehet a fő oka, hogy sokan voltak kénytelenek továbbfejleszteni informatikai infrastruktúrájukat, hogy hatékonyan tudjanak otthonról dolgozni.

Ami a konkrét számokat illeti, a Gartner adatai szerint a második negyedévben 2,8 százalékkal több személyi számítógép talált gazdára, mint az előző év azonos időszakában. Világszerte 64,8 millió PC-t értékesítettek a gyártók, a legnagyobb növekedéssel az Acer és az Asus büszkélkedhet (23,6, illetve 21,4 százalék), ez a két vállalat az ötödik és hatodik helyet foglalja el a rangsorban.

Továbbra is a szerényebb, 4,2 százalékos növekedést elérő Lenovo a piacvezető gyártó 25,0 százalékos részesedéssel. Alig lemaradva második a HP 24,9 százalékkal (az amerikai vállalat 17,1 százalékkal növelte szállításait 2019 második negyedévéhez képest), harmadik a Dell 16,4 százalékkal és 0,3 százalékos éves szintű csökkenéssel. A negyedik helyet az Apple szerezte meg 6,7 százalékos részesedéssel és 5,1 százalékos növekedéssel.